Τουρκία: Νησάκι με αρχαία ερείπια και βυζαντινή εκκλησία πωλείται ως χωράφι για 12 εκατ. δολάρια

Στις ακτές της Καρίας, βόρεια της Αλικαρνασού, στα ανοιχτά των περιοχών Τουρμπουκλού και Γκιουντογάν στη Μούγλα της Τουρκίας, υπάρχει ένα μικρό νησάκι, που οι Τούρκοι το αποκαλούν Λαγονήσι (Tavşan adası). Αυτό το νησί έχει τεθεί προς πώληση στο Διαδίκτυο για 220,2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (11,8 εκατομμύρια δολάρια).Η αγγελία πώλησης δημοσιεύτηκε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα ακινήτων με τίτλο “Νησί προς πώληση στον υπέροχο κόλπο Γκιουντογάν”.

Στην αγγελία αναφέρεται ότι το νησί αποτελείται από έξι αγροτεμάχια και έχει επιφάνεια 71.000 τετραγωνικά μέτρα. Το νησί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επενδυτικούς σκοπούς σε χωράφια και ελαιώνες, σύμφωνα με τις διαφημίσεις.

Κάποιοι επικοινώνησαν με τον ιδιοκτήτη για να αγοράσουν το νησί το οποίο τέθηκε προς πώληση στις 23 Ιανουαρίου, ενώ μαθεύτηκε ότι η χωροταξική κατάσταση του νησιού, το δηλώνει ως χωράφι!

Φυσικά η ιστορία δεν σταματά εκεί, καθώς στο νησάκι έχουν ανακαλυφθεί ερείπια που παραπέμπουν στην αρχαία Μύνδο. Με τις πρόσφατες ανασκαφές στο νησί αποκαλύφθηκαν αρχαίος δρόμος, αποθήκες και μερικές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων μία Βυζαντινή.

Η Μύνδος ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Καρίας, στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για μία από τις οκτώ λελεγικές πόλεις της χερσονήσου της Αλικαρνασσού ή Mύνδου. Τον 4ο αιώνα π.X. ο σατράπης της Καρίας, Μαύσωλος, μετέφερε τους κατοίκους της Mύνδου προς τα βόρεια, ενσωματώνοντας σε αυτήν και τους κατοίκους της πόλης Tέρμερα. Σήμερα στη θέση της στέκεται η τουρκική πόλη Γκιουμουσλούκ.

Κάποτε την πόλη επισκέφτηκε ο κυνικός φιλόσοφος, Διογένης. Παρατηρώντας πόσο τεράστιες ήταν οι πύλες της πόλης σε σχέση με την ίδια την πόλη, είπε: “Ω άνδρες της Μύνδου, σας συμβουλεύω να κλείσετε τις πύλες, καθώς η πόλη μπορεί να δραπετεύσει από αυτές!”

Πέτρος Κράνιας