Τουρκία και Ρωσία σε συνομιλίες για την εκκαθάριση των Σύριων Κούρδων από το Κομπάνι

Τουρκία και Ρωσία σε συνομιλίες για την εκκαθάριση των Σύριων Κούρδων από το Κομπάνι

Τουρκία και Ρωσία σε συνομιλίες για την εκκαθάριση των Σύριων Κούρδων από το Κομπάνι

Τουρκία και Ρωσία σε συνομιλίες για την εκκαθάριση των Σύριων Κούρδων από το Κομπάνι

Η Άγκυρα φιλοδοξεί να συνδέσει τις περιοχές της στη Βόρεια Συρία, ενώ η Ρωσία θέλει παραχωρήσεις στο Ιντλίμπ, στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται για την πραγματοποίηση μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της Συρίας για να εκκαθαρίσουν τις κουρδικές μονάδες του YPG από εκεί, όπως ανέφεραν σε δημοσιογράφους πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα ότι η Άγκυρα έχασε την υπομονή της λόγω των σποραδικών επιθέσεων του YPG, γνωστές και ως Μονάδες Προστασίας του Λαού, κατά των τουρκικών δυνάμεων και περιοχών που ελέγχονται από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές που προέρχονται από τη Συρία με δικά μας μέσα», είπε σε τηλεοπτική δήλωση. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα στη Συρία το συντομότερο δυνατό».

Έκτοτε, Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των τουρκικών ανησυχιών σχετικά με το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα λόγω των άμεσων δεσμών του με το PKK, μια ομάδα χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική από με Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν προηγούμενη συμφωνία το 2019, όπου η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του YPG από τη συνοριακή περιοχή, μια υπόσχεση που δεν έχει ακόμη τηρηθεί από τη Μόσχα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Η Τουρκία σκοπεύει να κλείσει το δυτικό τμήμα των συνόρων καταλαμβάνοντας το Κομπάνι και συνδέοντας τις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία - την Τζαραμπλούς και Ταλ Αμπιάντ.

Το Κομπάνι ήταν ο τόπος μιας μεγάλης μάχης μεταξύ του YPG και των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, κατά την οποία η κουρδική ομάδα με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ απέκρουσε μια πολιορκία από μαχητές του ISIS, στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.

Το Κομπάνι κρατείται από το YPG από το 2012, ενώ συριακά και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη συνοριακή πόλη κατά τη διάρκεια προηγούμενης τουρκικής εισβολής το 2019.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της συμφωνίας, η Ρωσία θα διατηρήσει την παρουσία της στο Κομπάνι, ενώ η Άγκυρα θα καταλάβει τις γύρω περιοχές προς τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4.

Η Τουρκία δεν θα αναπτύξει τις συμμαχικές δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού στην πόλη και θα υπάρχει κοινός τουρκικός-ρωσικός έλεγχος στον M4. Η Τουρκία θα διατηρήσει επίσης την ασφάλεια της ρωσικής βάσης στο Σαρρίν. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα διασφαλίσει ότι οι μαχητές του YPG θα αποσυρθούν προς τα νότια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία έχει συνδέσει την επιχείρηση στο Κομπάνι με ορισμένες παραχωρήσεις στο Ιντλίμπ, όπου η Μόσχα κοιτάζει την Αριχά, τη συριακή πόλη που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Μ4. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να παραχωρήσει εδάφη στο Ιντλίμπ, όπου εκατομμύρια Σύριοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια σχετικά μικρότερη περιοχή, πυκνή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ομάδες μισθοφόρων.

«Πολιτική απόφαση»

Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει ορισμένα μικρά τμήματα του Ιντλίμπ στους Ρώσους για να λάβει υποστήριξη για μια επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία πριν ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. «Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση», πρόσθεσε μια από τις πηγές.

Από την άλλη πλευρά, άλλες τουρκικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο στρατός είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του για μια αρχική εισβολή στη Βόρεια Συρία. «Σχεδόν ολοκληρώσαμε την ανάπτυξή μας στο Ιντλίμπ για να προστατεύσουμε την περιοχή από επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας», είπε μια από τις πηγές. «Οι εμπειρίες μας στο παρελθόν υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να είμαστε στρατιωτικά έτοιμοι στο Ιντλίμπ, ακόμη κι αν έχουμε μια συμφωνία με τη Μόσχα, λόγω των προηγούμενων εμπειριών μας με τη Ρωσία».

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο στρατός μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση στη Βόρεια Συρία εντός της ίδιας ημέρας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των στρατιωτικών αναπτύξεων.

Η Ρωσία εντωμεταξύ συνεχίζει να παίζει σκληρό παιχνίδι με την Τουρκία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ρωσικά αεροσκάφη συνέχισαν να πλήττουν το υποστηριζόμενο από την Τουρκία αρχηγείο του Συριακού Εθνικού Στρατού στην περιοχή του Αφρίν, που ήταν μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Οι Ρώσοι ανέπτυξαν επίσης τέσσερα Su-35 στο αεροδρόμιο του Καμισλί την περασμένη Πέμπτη, υποδεικνύοντας ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή τουρκική επιχείρηση στην περιοχή αυτή.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σε συνάντηση με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι μόνο ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Καμισλί και έφυγε την ίδια μέρα. «Δεν επρόκειτο για μόνιμη διάταξη δυνάμεων», πρόσθεσε η πηγή.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται επίσης για τον θύλακα Τελ Ριφάτ που ελέγχεται από το YPG στο βόρειο Χαλέπι, όπου περιστασιακές εκτοξεύσεις ρουκετών και επιθέσεις έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει έναν αριθμό δυνάμεων του Τουρκικού και του Εθνικού Στρατού της Συρίας. Ωστόσο, οι Ρώσοι, ανησυχώντας για την ασφάλεια του Χαλεπίου, είναι ενάντια στις επιθυμίες της Τουρκίας. «Αυτό που προσφέρει η Ρωσία είναι κοινές περιπολίες στην περιοχή», πρόσθεσε μια από τις πηγές.

Δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν μετά από επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το YPG στο Αζάζ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν το συριακό έδαφος, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία ξεκίνησε την πρώτη της στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία το 2016 ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της επικράτειάς της και της γης που κατέχουν οι κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η Άγκυρα πραγματοποίησε δύο άλλες επιχειρήσεις κατά του YPG, η μία από τις οποίες είχε στόχο την περιοχή του Αφρίν το 2018.