Τουρκία και κρίση στην Ουκρανία: Ποιες πράξεις θα ακολουθήσουν μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν;
Τουρκία και κρίση στην Ουκρανία: Ποιες πράξεις θα ακολουθήσουν μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν;
- Date: 25 Φεβρουαρίου, 2022
- Categories:Διεθνή

- Date: 25 Φεβρουαρίου, 2022
- Categories:Διεθνή
Η πίεση κατά της κουρδικής γλώσσας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην Τουρκία
Ενώ η διεθνής κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα απαντήσει η Τουρκία στον βόρειο γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται στρατηγικές οικονομικές σχέσεις, και ποιο θα είναι το μέλλον της τουρκικής κατοχής στη Συρία.
Καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τρίτη ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες δημοκρατίες ήταν «απαράδεκτη», πολλοί αναρωτιούνται τώρα πώς μια βαθύτερη κρίση μπορεί να επηρεάσει πιθανώς την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ με απίστευτα ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία εξαρτάται όλο και περισσότερο από στρατηγικά εισαγόμενα αγαθά και υλικά από τη Ρωσία, ενώ τα γεωργικά εισαγόμενα αγαθά της από τη Ρωσία έχουν γίνει σχεδόν εξίσου σημαντικά όσο σημαντική είναι και η εισαγόμενη ενέργεια της κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία εισάγει επί του παρόντος το 40 τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου της και το 25 τοις εκατό της κατανάλωσης πετρελαίου της από τη Ρωσία, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής από ρωσικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ενεργειακή εξάρτηση από τον βόρειο γείτονά της.
Αλλά η Τουρκία είναι επίσης ο κύριος αγοραστής ρωσικών σιτηρών, που έφτασαν τους 4,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MT) το 2021.
Κατέχει επίσης την πρώτη θέση στις εισαγωγές ηλιελαίου από τη Ρωσία, έχοντας αυξήσει τα ποσοστά εισαγωγών της κατά 42% το 2021, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Η Τουρκία τριπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού κριθαριού το 2021 σε 1,2 εκατομμύρια τόνους, πληρώνοντας πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από τις στρατηγικές εξαγωγές ενέργειας και τροφίμων προς την Τουρκία, η Ρωσία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χωρών που παρέχουν έσοδα σ την Τουρκία από τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος της τουρκικής οικονομίας και είναι μια ανεκτίμητη πηγή για τη δημιουργία κεφαλαίων σε ξένο συνάλλαγμα, ειδικά σε μια περίοδο συναλλαγματικής κρίσης.
Πιθανές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
Μια άλλη σφαίρα αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επεμβάσεις στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η θέση της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στη βορειοανατολική Συρία προστατεύεται ως επί το πλείστον από το πράσινο φως που της παρέχει η Ρωσία για τη χρήση του εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία.
Με άλλα λόγια, η κατοχική Τουρκία δραστηριοποιείται στη Συρία ακριβώς επειδή η Μόσχα τις επιτρέπει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές που γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της Τουρκίας στις επιθέσεις της κατά της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).
Οπότε είναι φυσικό τώρα ο κόσμος να αναρωτιέται ποια θα είναι η αντίδραση της τουρκικής πολιτικής διοίκησης στις κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και αν πρόκειται να ακολουθήσει κάποια ενέργεια τις επίσημες δηλώσεις του Ερντογάν.
Αφήστε ένα σχόλιο