Οι συμμετέχοντες από το Καρς (Qers) και το Van (Wan) ολοκλήρωσαν μια 13ήμερη «Μεγάλη Πορεία Ελευθερίας» στο Ντιγιαρμπακίρ, διαμαρτυρόμενοι για τα δικαιώματα των Κούρδων και την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η πορεία, που συμβολίζεται από τη στροφή από τα λευκά στα μαύρα γιλέκα, αντιμετώπισε αστυνομική αντίσταση, αλλά έλαβε ευρεία υποστήριξη, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις για δικαιοσύνη και αυτονομία.

Οι συμμετέχοντες της « Μεγάλης Πορείας Ελευθερίας » συγκεντρώθηκαν στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (Αμέντ) της Τουρκίας, όπου η πλειονότητα είναι κουρδική, την Τρίτη μετά από πορεία 13 ημερών από το Καρς (Κερς) και το Βαν (Γουάν). Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την Τουρκία να απελευθερώσει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την αποφυλάκιση και να ξεκινήσει μια δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και ηγετών δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων, φόρεσαν μαύρα γιλέκα αντι για λευκά καθώς πλησίαζαν στο κέντρο της πόλης, για να τιμήσουν την 25η επέτειο από τη σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία αποκαλούν «διεθνή συνωμοσία».

Η επανένωση των ομάδων Καρς και Βαν στη γειτονιά Çarıklı (Palûkê) περιλάμβανε ανταλλαγή λουλουδιών μεταξύ των Συμπροέδρων του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) Çiğdem Kılıçgün Uçar και Keskin Bayındır, που εκπροσωπούν τα αντίστοιχα σώματα.

Ένα ενθουσιώδες καλωσόρισμα είδε πλήθη να συγκεντρώνονται μπροστά σε ένα εμπορικό κέντρο ώρες πριν, αψηφώντας τις προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει την εκδήλωση. συνθήματα όπως «Bîjî berxwedana zindanan» (Ζήτω η αντίσταση στη φυλακή) και «Berxwedan jîyane» (Η αντίσταση είναι ζωή) αντηχούσαν στην περιοχή.

Ο Συμπρόεδρος του DBP Keskin Bayındır μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος, δηλώνοντας: «Αυτή η πορεία θα πετύχει τον στόχο της. Δεν έχουμε υποκύψει ποτέ πριν την καταπίεσή σας και δεν θα ξεκινήσουμε τώρα. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τον λαό μας με αυτές τις τακτικές εκφοβισμού. Είμαστε χιλιάδες εδώ».

Η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) Newroz Uysal είπε ότι κάθε δρόμος στο Ντιγιαρμπακίρ είναι πιθανός χώρος διαμαρτυρίας και υποσχέθηκε να διαδώσει τους στόχους της πορείας σε όλη την πόλη.

Οι Μητέρες της Ειρήνης, μια ομάδα Κούρδων γυναικών που φορούσαν συμβολικές λευκές μαντίλες και υποστήριζαν μια ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, έσπασαν τον αποκλεισμό της αστυνομίας για να συμμετάσχουν στους διαδηλωτές, χαιρετίζοντάς τους με γαρίφαλα και τραγουδώντας. Πολλοί κάτοικοι του Ντιγιαρμπακίρ συμμετείχαν.

Η πορεία ξεκίνησε αφού βουλευτές έκλεισαν τον δρόμο ως απάντηση στις απειλές της αστυνομίας για «παρέμβαση», άροντας τον αποκλεισμό και ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει η πορεία.