Οι αναφορές για αστυνομική βία και συλλήψεις πληθαίνουν καθώς οι διαδηλώσεις στους δρόμους μαίνονται για δεύτερη ημέρα στις πόλεις της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κόμματος DEM, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, οι κρατούμενοι έχουν διατυπώσει ισχυρισμούς για βασανιστήρια.

 

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε 89 συλλήψεις κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις με κουρδική πλειοψηφία, που πυροδοτήθηκαν από τον διορισμό ενός υποψηφίου του AKP στη θέση του δημάρχου του Van (Wan), ο οποίος αναίρεσε τη σαρωτική εκλογική νίκη του φιλοκουρδικού υποψηφίου του κόμματος DEM, Abdullah Zeydan.

Ο αποκλεισμός του Ζεϊντάν ανακοινώθηκε λίγο μετά τη νίκη του στις κάλπες του Βαν της Κυριακής με 55 τοις εκατό των ψήφων. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αμέσως και οι συλλήψεις που ακολούθησαν επιβεβαιώθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Είκοσι έξι συλλήψεις έγιναν στο Van (Wan), εννέα στο Hakkari (Colemerg), 29 στη Yuksekova (Gever), τέσσερις στο Siirt (Sert), πέντε στο Batman (Elih), 10 στο Σιρνάκ (Şirnex) και έξι στο δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Αρκετές αναφορές για αστυνομική βία έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια των δύο ημερών των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον Gülcan Kaçmaz Sayyigit, βουλευτή του Κόμματος DEM, οι κρατούμενοι έχουν επίσης διατυπώσει ισχυρισμούς για βασανιστήρια.

«Στο Βαν, η βούληση και οι προτιμήσεις του λαού δεν αναγνωρίζονται εδώ και οκτώ χρόνια. θέλουν να επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η άρνηση αναγνώρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων αντιπροσωπεύει την αποτυχία σεβασμού άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Van. Υπάρχουν αναφορές για βασανιστήρια στις σημερινές φυλακές. Κάτω τα χέρια από το Βαν, αυτή η πόλη δεν αντέχει άλλο την αδικία», είπε ο Sayyiğit.

Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει σκληρά μέτρα ως απάντηση στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής από την αστυνομία και την επιβολή απαγόρευσης 15 ημερών στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις επαρχίες Βαν και Μπιτλίς.

Επιπλέον, οι αρχές επέβαλαν γρήγορα απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή Περβάρι της Σιίρτ με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας.