«Δεν μπορώ να αμφισβητήσω κανέναν, ή να πω ότι παρενέβη  ο τάδε, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια σύμπτωση;» ρώτησε ο δημοσιογράφος Τιμούρ Σοϊκάν, άπιστος, καθώς μιλούσε για μια επαρχιακή καρέκλα του κυβερνώντος ΑΚΡ της Τουρκίας, η οποία υπηρέτησε ως δικηγόρος υπεράσπισης τριών ξαδέλφων που κατηγορούνται για βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού.

Ο επαρχιακός πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας για την επαρχία Χακάρι (Colemêrg) υπηρέτησε ως δικηγόρος υπεράσπισης σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση κακοποίησης παιδιών από το 2016, όπου οι ύποπτοι πέρασαν μόνο οκτώ μήνες πίσω από τα κάγκελα, παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, είπε ο δημοσιογράφος Timur Soykan. κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης την Τρίτη.

«Οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από οκτώ μήνες παρά το κατηγορητήριο και ο δικηγόρος τους ήταν ο πρόεδρος της επαρχίας του AKP. Αυτό δημιουργεί υποψίες», είπε ο Soykan.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Ζεϊντίν Καγιά υπηρέτησε ως συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση και αργότερα την παρέδωσε στην κόρη του Ουμράν Καγιά.

Την Τετάρτη εξέδωσε ο Ζεϊντίν Καγιά δήλωση μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος χαρακτήρισε την τηλεοπτική συζήτηση «μια επιχείρηση αντίληψης των μέσων ενημέρωσης από τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους».

Ο δικηγόρος Ömer Faruk Aşkan είπε ότι ο Kaya είχε αναλάβει την υπόθεση το 2022, έξι χρόνια μετά το περιστατικό, καθώς η υπόθεση είχε συνεχιστεί, και δεν ήταν ο πρόεδρος του AKP όταν το έκανε. «Έγινε πρόεδρος της επαρχίας 1,5 χρόνο αφότου ανέλαβε την υπόθεση και στη συνέχεια αποσύρθηκε από αυτήν», πρόσθεσε ο Aşkan.

«Ο πελάτης μου θέλει οι πραγματικοί δράστες να έρθουν στο φως περισσότερο από οποιονδήποτε. Το είπε επίμονα σε κάθε ακρόαση που παρευρέθηκε», είπε ο δικηγόρος.

Η υπόθεση που ανέδειξε ο Soykan αφορούσε την Esra Yücel, η οποία ήταν 11 ετών τότε. Η νεαρή Κούρδισα κατέθεσε ότι είχε παρασυρθεί έξω  ένα βράδυ από τρεις άνδρες από το χωριό της, τους ξαδέρφους Veysi, Zahir και Nihat Yılmaz, οι οποίοι ξυλοκόπησαν το κορίτσι και το βίασαν σε ένα απομονωμένο σημείο.

Το κορίτσι σπρώχτηκε από έναν γκρεμό και εγκαταλείφθηκε και ανακαλύφθηκε την επόμενη μέρα από άλλους χωρικούς. Κατέθεσε για την επίθεση στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε και ένα μήνα αργότερα ανάρρωσε αρκετά ώστε να δώσει στον τοπικό εισαγγελέα τα ονόματα των δραστών.

Τα τρία ξαδέρφια συνελήφθησαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και απαγωγή. Το προσωπικό του νοσοκομείου κατέθεσε υπέρ του κοριτσιού και η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε στοιχεία βιασμού. Τα τηλέφωνα των ξαδέρφων Yılmaz είχαν επίσης ping από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με την κατάθεσή της τη νύχτα της επίθεσης.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση των ξαδέρφων Yılmaz οκτώ μήνες αργότερα λόγω έλλειψης πειστικών αποδεικτικών στοιχείων, επικαλούμενο μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που ανέφερε ότι η εξέταση ανίχνευσε την παρουσία σπερματοζωαρίων, αλλά «το ανδρικό DNA κατακλύζεται από το γυναικείο DNA και το ανδρικό DNA Δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή του προφίλ».

Μέρες μετά την απελευθέρωση, τον Φεβρουάριο του 2017, η Esra Yücel αυτοκτόνησε.

«Δεν υπήρχαν εμπόδια για την έκδοση απόφασης για τη συνέχιση της σύλληψης, αλλά όλα τα άλλα στοιχεία αγνοήθηκαν και τα επιστημονικά δεδομένα ερμηνεύτηκαν με υποκειμενικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι η έκθεση δεν περιελάμβανε καμία διατύπωση υπέρ των υπόπτων», Πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Χακάρι. είπε ο Nükeyf Onursal δημοσιογράφους Τον Ιούλιο εν όψει της ακρόασης της υπόθεσης που συνεχίστηκε για επτά χρόνια.

«Υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες όπου θα έπρεπε να είχε επιδιωχθεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το ποινικό δικαστήριο του Şemdinli εξέδωσε αυτήν την απίστευτη απόφαση που άνοιξε το δρόμο για την αυτοκτονία ενός κοριτσιού», πρόσθεσε.