Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λέει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι κόμβος για τη χρηματοδότηση του ISIS

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λέει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι κόμβος για τη χρηματοδότηση του ISIS

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λέει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι κόμβος για τη χρηματοδότηση του ISIS

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λέει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι κόμβος για τη χρηματοδότηση του ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνεχίζει να βασίζεται σε «κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης» εντός της Τουρκίας για τη διαχείριση των οικονομικών του, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αυτό το μήνα.

Το ISIS «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε hawalas (εξωτραπεζικά συστήματα μεταφοράς χρημάτων) που λειτουργούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς», δήλωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η ειλικρίνεια της Άγκυρας όσον αφορά την καταπολέμηση του ISIS υπήρξε θέμα συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την καταπολέμηση της απειλής που δημιουργεί η τζιχαντιστική ομάδα, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν. "Το ISIS συνέχισε να χρησιμοποιεί επιχειρήσεις χρηματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των hawalas, για να μεταφέρει κεφάλαια μέσα και έξω από το Ιράκ και τη Συρία, ενώ συχνά βασίζεται σε υλικοτεχνικούς σταθμούς στην Τουρκία και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα", ανέφερε η έκθεση στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση των οικονομικών του ISIS.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Βαχνταντί, τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, έγραψε ένα άρθρο για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του αλ-Βαχνταντί βρισκόταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση στην περιοχή, και ότι η Άγκυρα έχει «να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Σύρους Κούρδους «για την υποστήριξη που παρείχαν» στην εν λόγω επιχείρηση. Οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινηθεί για τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν το ISIS. Εντωμεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF στη βόρεια Συρία από το 2016.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε αποθέματα μετρητών διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει το ποσό των χρημάτων που διακινεί και διανέμει το ISIS.

Ο πρεσβευτής McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που έρχεται να τροφοδοτήσει τη μηχανή του ISIS, ειλικρινά, προερχόταν από τα σύνορα, από την Τουρκία στη Συρία ... Ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί η Τουρκία δεν λάμβανε δράση για όσα συνέβαιναν στα σύνορα."

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών, όπως το al-Hawl ».

Η έκθεση υποβλήθηκε ως απάντηση στα αιτήματα του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμών, δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και πιθανώς τη λειτουργία εταιρειών "βιτρίνας". Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινεί χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.