Δύο αδερφές Γιαζίντι που απελευθερώθηκαν από το YPJ από την αιχμαλωσία του ISIS στον καταυλισμό Χολ στη βόρεια Συρία επέστρεψαν σπίτι τους.

Μαχητές των Μονάδων Άμυνας του Λαού/Γυναικών (YPG/YPJ) απελευθέρωσαν τις αδερφές Γιαζίντι Besê Xidir Xelef Şemo και Aliya Xidir Xelef Şemo από το ISIS και τις παρέδωσαν στην οικογένειά τους.

Οι δύο αδερφές είχαν απαχθεί από το ISIS από το χωριό Solax κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ISIS στην πόλη των Γιαζίντι Shengal (Sinjar) στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) στις 3 Αυγούστου 2014. Έχοντας παραμείνει παγιδευμένες στις δομές του ISIS για εννέα χρόνια, οι δύο νεαρές γυναίκες Γιαζίντι ελευθερώθηκαν και ενώθηκαν ξανά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Σένγκαλ.

Οι δύο γυναίκες παραδόθηκαν αρχικά στις Μονάδες Αντίστασης της Σενγκάλ/Γυναικών (YBŞ/YJŞ). Με την υποστήριξη του Κινήματος Ελευθερίας των Γυναικών Yazidi (TAJÊ), μπόρεσαν να φτάσουν στους συγγενείς τους στην πόλη Khanasor (Xanesor).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της οικογενειακής επανένωσης, ο εκπρόσωπος του TAJÊ Naem Bedel είπε: “Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που δύο νεαρές γυναίκες Γιαζίντι μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στη χώρα και την πατρίδα τους. Ολόκληρος ο κόσμος έχει μείνει σιωπηλός και κοίταξε από την άλλη πλευρά, ενώ αμέτρητα βάσανα έχουν προκληθεί στους Λαός Γιαζίντι. Γίναμε μάρτυρες γενοκτονίας, αλλά ο κόσμος ήταν κωφός, τυφλός και σιωπηλός. Μέχρι σήμερα, η ιρακινή κυβέρνηση έχει παραμελήσει το καθήκον της να αναζητήσει τις αγνοούμενες νεαρές γυναίκες Γιαζίντι. Δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας και να ερευνήσει τη μοίρα αυτών των γυναικών.Επιπλέον, σιωπά για τις σημερινές επιθέσεις του τουρκικού κράτους στον λαό μας».

Ο Xelîl Xidir, ένας θείος της Aliya και της Besê, ευχαρίστησε τους SDF, YBŞ και YJŞ για την απελευθέρωση των ανιψιών του και είπε: “Θεωρούμε όλες τις απελευθερωμένες γυναίκες ως δικά μας παιδιά. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τη γενοκτονία και όμως εκατοντάδες γυναίκες εξακολουθούν να είναι σε αιχμαλωσία.Απαιτούμε αυτές οι γυναίκες να ελευθερωθούν».

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το YPJ Media Center, οι δύο αδερφές μίλησαν για όσα πέρασαν στα χέρια του ISIS τα τελευταία εννέα χρόνια.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

«Όλες οι γυναίκες πρέπει να σωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Besê Xidir: «Το ISIS απήγαγε εμένα, την αδερφή μου και τη μητέρα μου και μας πήγε στο Deir ez-Zor στη Ροζάβα. Χώρισαν τον αδερφό μου από εμάς και τον πήραν να ενωθεί με τους μισθοφόρους τους. Μετά από λίγους μήνες χώρισαν τη μητέρα μου από εμάς και την πήγαν αλλού. Όταν ρώτησα πού την πήγαιναν, μου είπαν «Πάμε τη μητέρα σου στο Ισλαμικό Κράτος». Μετά από ένα μήνα, μου είπαν ότι η μητέρα μου πέθανε σε αεροπορική επιδρομή.

Μετά από λίγο, ο αδερφός μου τους ζήτησε να μας πάνε κοντά του για να μας μεγαλώσει. Ήταν 12 ετών τότε. Το αίτημά του απορρίφθηκε και μας πήγαν στο στρατόπεδο Baghouz and Hol στο Hol Camp, θέλαμε να κάνουμε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσουμε ότι ήμασταν από τη Σένγκαλ, οπότε θα μας έστελναν στη Σένγκαλ και μάλιστα θα αναλάμβαναν την ευθύνη για τη διαδικασία.

Ακούσαμε ότι το YPG έστελνε ανθρώπους από τη Σένγκαλ στη γενέτειρά τους. Στην αρχή, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Στη συνέχεια είδαμε στα ψηφιακά μέσα πώς το YPG απελευθέρωσε τις γυναίκες από τη Σενγκάλ και τις επανένωσε με τις οικογένειές τους. Ελπίζω όλες οι γυναίκες από τη Σενγκάλ να ελευθερωθούν από τα νύχια των συμμοριών και να επιστρέψουν στους δικούς τους ανθρώπους στην πατρίδα τους».

«Δεν γνωρίζαμε τις πραγματικές μας οικογένειες»

Η 14χρονη Aliye Xidir: «Ζούσαμε με οικογένειες στον καταυλισμό. Ξέρουμε ότι αυτές δεν ήταν οι οικογένειές μας, αλλά δεν ξέραμε πού ήταν οι πραγματικές μας οικογένειες. Όταν φτάσαμε για πρώτη φορά στο στρατόπεδο, δυσκολευτήκαμε να συμφιλιωθούμε με αυτό που ζούσαμε. Δεν θέλω καν να σκεφτώ το κακό που έχουν κάνει οι συμμορίες του ISIS. Χάσαμε τη μητέρα μας ως παιδί. Τώρα μεγαλώσαμε αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τη μητέρα μας. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν το έκανα. Όσοι απελευθερώθηκαν από τον καταυλισμό ενώνονται ξανά με τις δικές τους οικογένειες και συγγενείς.

Τρομοκρατείται κανείς βλέποντας πώς οι συμμορίες του ISIS αναμειγνύονται ελεύθερα με τους ανθρώπους και τους σκοτώνουν. Ήμασταν επίσης πολύ φοβισμένοι. Είμαι τόσο χαρούμενη που σωθήκαμε σήμερα. Η YPJ μας αντιμετώπισε φιλικά. Μας κατάλαβαν και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χάρη που μας έκαναν. Ελπίζω όλοι όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι από το ISIS να απελευθερωθούν, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και να ζήσουν ελεύθερα».

2023-07-13T22:47:37+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top