Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση την Τρίτη υποστηρίζοντας όσους εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις κατά της κουρδικής κοινότητας στο Leuven του Βελγίου, χαρακτηρίζοντας τους Κούρδους ως «μαχητές του ΡΚΚ».

 

Μετά τις επιθέσεις κατά της κουρδικής κοινότητας στο Βέλγιο από τουρκικές εξτρεμιστικές ομάδες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση την Τρίτη υπέρ αυτών που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε επίσης ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε συναντήσεις με τουρκικές δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες πριν από τις επιθέσεις, προκαλώντας υποψίες ότι οι επιθέσεις δεν ήταν αυθόρμητες από οργανωμένες με πιθανή πολιτική ατζέντα.

Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει Κούρδους ως μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τους απεικονίζει ως επιτιθέμενους στο Leuven του Βελγίου, έχει δεχθεί επικρίσεις για παραπλανητική περιγραφή των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις 24 Μαρτίου 2024. Αυτόπτες μάρτυρες και θύματα αναφέρουν Εντελώς διαφορετικό σενάριο, που περιλαμβάνει βίαιες επιθέσεις σε κουρδικές οικογένειες από άτομα που συνδέονται με τουρκικά εθνικιστικά κινήματα, ιδιαίτερα μετά τους εορτασμούς για το Νεβροζ, το κουρδικό νέο έτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτές οι επιθέσεις δεν ήταν τυχαίες πράξεις βίας, αλλά στοχευμένες επιθέσεις από μέλη των Γκρίζων Λύκων, γνωστών για την ακροδεξιά και εξτρεμιστική ιδεολογία τους. Τα επεισόδια περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και απόπειρες πυρπόλησης σε σπίτια όπου αναζητούσαν καταφύγιο κουρδικές οικογένειες, με τα θύματα να φώναζαν «τακμπίρ» και να εκτελούσαν τον «χαιρετισμό τον γκρίζων λύκων», σύμβολα που συνδέονται με τις σχέσεις των δραστών. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε σημείο που χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, προσφέροντας 24ωρη προστασία στα πληγέντα σπίτια των Κούρδων.

Στον απόηχο αυτών των επιθέσεων, η κουρδική κοινότητα, μαζί με τους συμμάχους της, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Κάλεσαν για δράση κατά των δραστών και τόνισαν τον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στην αντικουρδική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Yasin Gül, ο αντιδήμαρχος του Heusden Zolder, εμφανίστηκε κυρίως στο CNN Turk, όπου φαινομενικά υποστήριξε τις επιθέσεις και κατηγόρησε την κουρδική κοινότητα, πυροδοτώντας περαιτέρω τις εντάσεις.

Το σκηνικό αυτού του περιστατικού περιλαμβάνει προσπάθειες ποινικοποίησης του κουρδικού κινήματος στο Βέλγιο, μια κατάσταση που αποκαλύφθηκε μέσω διαρροών επικοινωνιών που αποκάλυψε το WikiLeaks. Ο Βέλγος δικηγόρος Jan Fermon επεσήμανε ότι αυτές οι προσπάθειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ως τρομοκρατική οργάνωση αποκαλύφθηκαν μέσω των τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν. Τον Ιανουάριο του 2020, το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Βελγίου επικύρωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία το PKK δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση», υπογραμμίζοντας τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται.