Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κατηγόρησε την Τουρκία για επιθετικότητα στο Κομπάνι , στη βόρεια Συρία, συνδέοντάς την με ευρύτερες προσπάθειες να αποσπάσει την προσοχή από εσωτερικά ζητήματα μετεκλογική ήττα και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

 

Η Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) κατηγόρησε την Τουρκία ότι διεξήγαγε στοχευμένη επίθεση σε όχημα στην πόλη Κομπάνι  την Τετάρτη, υποστηρίζοντας αυτό ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την απόσπαση της προσοχής από τις εσωτερικές αποτυχίες της τουρκικής κυβέρνησης και να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση με τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο ένα αυτοκίνητο πολιτών στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, σε έναν δρόμο γεμάτο με πολίτες.

Η AANES έχει χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες ως εγκλήματα πολέμου, ειδικά εν μέσω συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η δήλωση επέκρινε την Τουρκία για τη φαινομενική δυσαρέσκειά της για την ασφάλεια και τη σταθερότητα που εδραιώνεται στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει το ISIS. «Aυτές οι νίκες δεν φαίνεται να ευχαριστούν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το ISIS, ειδικά το τουρκικό κράτος, εξ ου και η επανειλημμένη στόχευση των περιοχών μας», ανέφερε η AANES. Καταδίκασε περαιτέρω την επίθεση στο Κομπάνι και επιβεβαίωσε τις υποτιθέμενες συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει περιοχές υπό τη διακυβέρνησή της για να διευκολύνει τις δραστηριότητες του ISIS, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στη Manbij (Minbic).

Καλώντας όλες τις δυνάμεις που είναι δεσμευμένες στη σταθερότητα και τις νίκες που σημειώθηκαν κατά του ISIS να αντιταχθούν ξεκάθαρα και σθεναρά στην τουρκική επιθετικότητα, η AANES επεσήμανε τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόσχα ως απόδειξη της ορθότητας των προειδοποιήσεών της για τις απειλές του ISIS, με την Τουρκία να εμπλέκεται ως μια υποστηρικτική δύναμη.

«Αυτές οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες προκλήσεις να αντιμετωπιστούν με μια σοβαρή διεθνή στρατηγική για συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και για τον περιορισμό των πηγών υποστήριξης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.