Το στρατιωτικό τμήμα της Τουρκίας άρχισε να αποχωρεί από το Αφγανιστάν

Το στρατιωτικό τμήμα της Τουρκίας άρχισε να αποχωρεί από το Αφγανιστάν

Το στρατιωτικό τμήμα της Τουρκίας άρχισε να αποχωρεί από το Αφγανιστάν

Το στρατιωτικό τμήμα της Τουρκίας άρχισε να αποχωρεί από το Αφγανιστάν

Φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι οι Τούρκοι στρατιωτικοί από το Αφγανιστάν.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκία ανακοίνωσε ότι η εκκένωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε αφότου αξιολογήθηκαν διάφορες επαφές, η τρέχουσα κατάσταση και οι συνθήκες.

“Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφουν στην πατρίδα μας με την υπερηφάνεια ότι εκπλήρωσαν επιτυχώς αυτό το έργο που τους ανατέθηκε. Το χάος στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι τέλειωσε μετά την παρέμβαση στρατιωτών άλλων χωρών και οι δραστηριότητες ήλθαν εις πέρας εξασφαλίζοντας ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Σε αυτή τη διαδικασία, 1.129 πολίτες εκκενώθηκαν με τα στρατιωτικά μας αεροσκάφη”.

Oι Ταλιμπάν ζήτησαν νωρίτερα σήμερα από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει και αυτός να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας ήταν να παραμείνει το στρατιωτικό τμήμα, που αποτελείται από 500 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για την ασφάλειά του, ενώ διεκδικούσε και τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Υπό την έννοια αυτή, η αποχώρηση του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος μπορεί να θεωρηθεί μια πολιτική ήττα της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ και ο “ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή”

Η Τουρκία με την “ευκαιρία” της κρίσης στο Αφγανιστάν προσπαθεί να επωφεληθεί και να αποσπάσει διάφορες “υπεργολαβίες” , από τις ΗΠΑ, που είναι σε δύσκολη θέση. Στόχος της Τουρκίας είναι να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που έχουν επιδεινωθεί λόγω της προσέγγισης με τη Ρωσία.

Και φαίνεται ότι κάτι πετυχαίνει, αφού σε tweet του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και συντεταγμένης εκκένωσης από το Αφγανιστάν” και προσέθεσε πως θεωρεί ότι “η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή”.