Το τουρκικό κράτος συνεχίζει να εφαρμόζει απάνθρωπες μεθόδους κατά των Κούρδων ανταρτών, ακόμη και μετά τον θάνατό τους.

Η Menfiyat Elçiçek (Axin Seydo), μια αντάρτισσα στις τάξεις του YJA Star (Ελεύθερες Γυναικείες Μονάδες) έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση με τουρκικά στρατεύματα στην ύπαιθρο της επαρχίας Σιρνάκ στο βόρειο Κουρδιστάν στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Η οικογένεια Ελτσιτσέκ που κλήθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας του Χακάρι και ενημερώθηκε για τον θάνατο της κόρης της, πήγε στο Χακάρι και έδωσε δείγματα DNA. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι το σώμα της  θάφτηκε στο Χακάρι χωρίς να ειδοποιήσει την οικογένειά της.

Στις 29 Νοεμβρίου 2023, η Διεύθυνση Ασφαλείας του Χακάρι κάλεσε ξανά την οικογένεια Elçiçek και τους είπε ότι το πτώμα βρισκόταν στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, η οικογένεια πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου τους παρέδωσε τα λείψανα της κόρης τους σε ένα λευκό χάρτινο κουτί.

Η οικογένεια έφερε το πτώμα στην περιοχή İdil του Σιρνάκ και το έθαψε στο νεκροταφείο Şêx Hesen υπό την πολιορκία της αστυνομίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια οικογένεια παραλαμβάνει το νεκρό σώμα των μελών της οικογένειάς της σε κουτί αποθήκευσης. Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί συστηματικά σώματα ανταρτών στον πόλεμο του ενάντια στον κουρδικό λαό. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί εκατοντάδες τάφοι ανταρτών. Η αποστολή των λειψάνων των πεσόντων ανταρτών έχει σκοπό να αυξήσει τον αντίκτυπο της κρατικής βαρβαρότητας και να μεγιστοποιήσει τον πόνο και την οργή των οικογενειών και της κουρδικής κοινωνίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συλλογικό αίσθημα ανικανότητας. Στόχος είναι να τραυματιστούν οι συγγενείς με ακραίο τρόπο και έτσι να τους αναγκαστούν να παραδοθούν σπάζοντας τη θέλησή τους για αντίσταση και το αγωνιστικό τους ηθικό.

Ο Χακάν Αρσλάν  πέθανε το 2016 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της παλιάς συνοικίας Σουρ στο Αμέντ (τρ. Ντιγιαρμπακίρ). Φίλοι τον έθαψαν δίπλα σε μια εκκλησία, όπου βρέθηκαν τα οστά του το 2021. Παρά την αντιστοίχιση DNA, χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να απελευθερώσει το σώμα Η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ παρέδωσε στον Ali Rıza Arslan τα λείψανα του γιου του σε μια τσάντα στις 29 Αυγούστου 2022. Το ίδιο βράδυ, η ταφή θα μπορούσε τελικά να γίνει σε ένα νεκροταφείο στο χωριό καταγωγής του στην επαρχία Ερζερούμ.

Το σώμα του  Zindan Yedi  που πέθανε σε μια σύγκρουση στην περιοχή Dicle του Amed (Diyarbakır) τον Σεπτέμβριο του 2021 δόθηκε στον πατέρα του, Hasan Yeni, σε ένα κουτί αποθήκευσης οκτώ μήνες αργότερα.

Ο Mahsum Aslan , του οποίου το όνομα  ήταν Firaz Paramaz, μαρτύρησε σε τουρκική αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Dersim στις 2 Ιουνίου 2018. Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, η οικογένειά του που ζούσε στην περιοχή Ergani του Amed έλαβε εντολή από τις αρμόδιες αρχές να παρέχει δείγμα DNA. Οι αρχές χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να κάνουν μια σύγκριση. Μόλις τον Ιούλιο οι γονείς του πεσόντα μαχητή ενημερώθηκαν ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA ήταν διαθέσιμα. Στη συνέχεια πήγαν στον εισαγγελέα για να παραλάβουν τα λείψανα του Mahsum Aslan. Εκεί όμως ειπώθηκε ότι οι αρχές θα φρόντιζαν οι ίδιοι την παράδοση.

Στις 2 Αυγούστου, η οικογένεια Ασλάν έλαβε τελικά ένα τηλεφώνημα από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές στο Εργκάνι που τους ζητούσε να συλλέξουν τα λείψανα του γιου τους. Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, οι γονείς του Μαχσούμ Ασλάν διαπίστωσαν ότι τα οστά του γιου τους είχαν παραδοθεί σε κουτί από την εισαγγελία του Ερζιντζάν μέσω ταχυδρομικής παράδοσης. Απαγορεύτηκε στους συγγενείς να ενημερώσουν το κοινό για την ταφή. Η ταφή στο χωριό Yayvantepe, λοιπόν, έπρεπε να γίνει στο σκοτάδι της νύχτας.

Τα λείψανα του  Agit İpek , ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις των ανταρτών το 2010 και πέθανε σε συμπλοκή στο Dersim στις 23 Μαΐου 2017, στάλθηκαν στη μητέρα του σε πλαστικό κουτί με φορτίο τον Μάιο του 2020.

Στην οικογένειά του είπαν αρχικά ότι δεν υπήρχε πτώμα, στη συνέχεια κλήθηκαν τον Μάιο του 2019 και είπαν ότι το πτώμα είχε βρεθεί. Στη συνέχεια, η οικογένεια πήγε στο Dersim και έδωσε δείγμα αίματος για εξέταση DNA, το οποίο αποκάλυψε ότι το πτώμα ανήκε στην İpek. Τα λείψανα του İpek στάλθηκαν από το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο στην Γενική Εισαγγελία του Tunceli, η οποία στη συνέχεια τα έστειλε στην Γενική Εισαγγελία στο Ντιγιάρμπακιρ όπου ζει η οικογένεια. Τα λείψανα του Κούρδου μαχητή στάλθηκαν στη συνέχεια σε ταχυδρομικό δέμα στην οικογένειά του που ζούσε στην κεντρική συνοικία Bağlar.

Η μητέρα Halime Aksoy είπε: “Ενώ περίμενα τα επίσημα έγγραφα, έδειξαν ένα δέμα πεσμένο στο πάτωμα και μου είπαν “Τα κόκαλά σου έφτασαν”. ‘Παγωσα. Έδωσαν τα οστά του γιου μου ταχυδρομικώς. Πήρα το πακέτο αφού υπέγραψε τα επίσημα χαρτιά και πήγα σπίτι με ταξί».

Λίγους μήνες μετά την παράδοση του πακέτου, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Ακσόι στις 24 Δεκεμβρίου 2020. Το σπίτι της ανακατώθηκε και οι φωτογραφίες των παιδιών της κατασχέθηκαν.

Στις 4 Μαρτίου και στις 18 Μαΐου 2022, η Ακσόι συνελήφθη μετά από βία και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. Η τουρκική κυβέρνηση, η δικαιοσύνη και η αστυνομία δεν θεώρησαν επαρκή αυτή την πίεση και τα βασανιστήρια. Η Aksoy ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις με έδρα το Amed που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις στις 25 Απριλίου 2023. Στις 28 Απριλίου συνελήφθη μαζί με την κόρη της Mızgin Karataş με την κατηγορία ότι «είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης»”.

2023-12-04T02:14:34+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top