Το Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν θα οργανώσει ένα Κουρδικό Εθνικό Συνέδριο στη Λωζάνη, με αφορμή την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης που χώρισε το Κουρδιστάν σε τέσσερα μέρη και υπέβαλε τους λαούς της περιοχής σε γενοκτονία.

Στις 24 Ιουλίου, τουλάχιστον 600 μέλη από 175 πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, διανοούμενοι και συγγραφείς θα συμμετάσχουν στη «Μεγάλη Διάσκεψη του Κουρδιστάν» που διοργανώνει το Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν (Kongreya National ya Kurdistanê – KNK) με την ευκαιρία του την εκατονταετηρίδα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σχετικά με τη μεγάλη κουρδική διάσκεψη τον Ιούλιο του 2023, ο συμπρόεδρος του KNK, Ahmed Karamus, είπε ότι οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενωθούν.

Στις 24 Ιουλίου 1923, στη Λωζάνη, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Έναν αιώνα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η «Μεγάλη Διάσκεψη του Κουρδιστάν» υπό την ηγεσία του ΚΝΚ.

Η τελική διακήρυξη της διάσκεψης, η οποία θα καθορίσει έναν οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της έννοιας του αφανισμού και της άρνησης των Κούρδων, θα μοιραστεί με το κοινό.

Ο συμπρόεδρος του KNK Ahmed Karamus αξιολόγησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη σημασία της διάσκεψης και τον κουρδικό αγώνα ενάντια στην έννοια του αφανισμού και της άρνησης στον νέο αιώνα.

Ο Κάραμους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με όλα τα τμήματα της κουρδικής κοινωνίας και ότι αυτές οι συναντήσεις ήταν θετικές. “Όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις στην ομόσπονδη περιοχή του Κουρδιστάν, εκτός από το KDP, έδειξαν θετική στάση Είπαν ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη Δεν έχουμε συναντηθεί με το ENKS [Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας] στη Ροζάβα, αλλά θα τους στείλουμε  πρόσκληση να συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Εάν υπάρχουν αιτήματα για συνέντευξη, θα προσπαθήσουμε να  ανταποκριθούμε. Είχαμε επίσης συναντήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDK-I). Είχαμε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα στο Ιράν και είπαν θα συμμετείχαν στο συνέδριο».

Ο Κάραμους είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε ενάντια στη θέληση των Κούρδων. Πρόσθεσε ότι «όλες οι κουρδικές οργανώσεις πήραν θέση εναντίον του και υποσχέθηκαν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Θεωρούμε αυτή τη στάση σημαντική και σημαντική , Θα μοιραστούμε τη θέση μας με τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όλες τις χώρες του κόσμου που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Ο κουρδικός λαός δεν έχει αποδεχτεί και δεν θα δεχτεί αυτή τη συνθήκη. Ο κουρδικός λαός έδειξε τη θέση του ενάντια στη συνθήκη αντιστεκόμενος σε αυτήν Ο κουρδικός λαός θέλει την ύπαρξή του, την ταυτότητά του, τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και εθνικά του δικαιώματα. Μια νέα συμφωνία ή μια νέα λύση μπορεί να βρεθεί μόνο εάν γίνει αποδεκτή η κουρδική εθνική δημοκρατική βούληση, η γλώσσα και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Θα σχηματίσουμε μια αρμόδια αντιπροσωπεία σε αυτόν τον τομέα ως μέρος της τελικής δήλωσης που θα παρουσιάσουμε στο τέλος του συνεδρίου και αυτή η αντιπροσωπεία θα συνεχίσει το έργο της στον τομέα της διπλωματίας  Αυτή η αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει τον λαό του Κουρδιστάν».

2023-06-23T00:03:27+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top