Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΚΝΚ

 

 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του KNK κάλεσε τους Κούρδους να παραστούν σε διαδηλώσεις για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της εξέγερσης «Jin Jiyan Azadi».  

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η κουρδίδα Jîna (Mahsa) Amini βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του ιρανικού καθεστώτος. Μετά από αυτή την αποτρόπαια πράξη, διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των γυναικών ξέσπασαν σε όλο το ανατολικό Κουρδιστάν και σε όλο το Ιράν, με το σύνθημα «Jin – Jiyan – Azadî», που σημαίνει «Γυναίκες – Ζωή – Ελευθερία» στα κουρδικά, που αναδύεται ως η κραυγή συγκέντρωσης αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες και οι ενέργειες πολιτικής ανυπακοής σε όλη τη χώρα ήταν έκφραση δεκαετιών δυσαρέσκειας και συγκεντρωμένης οργής για το καθεστώς. Το ιρανικό καθεστώς απάντησε με χαρακτηριστική βιαιότητα, σκοτώνοντας εκατοντάδες διαδηλωτές και τραυματίζοντας πολλούς άλλους και κρατώντας πάνω από 22.000 ανθρώπους. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιράν αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, με τις εκτελέσεις ακτιβιστών να συνεχίζονται.

Το KNK ανέφερε στη δήλωσή του: «Για περισσότερα από 40 χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών του Ιράν, φιμώνοντας και εξαλείφοντας όλες τις πραγματικές και αντιληπτές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ιράν έχει γίνει μια ανοιχτή φυλακή για τις γυναίκες και όλους τους Ιρανούς· υποφέρουν για πάρα πολύ καιρό και λαχταρούν για ελευθερία, δημοκρατία και ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον.

 Ως Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν (KNK), βλέπουμε τα αιτήματα του ιρανικού λαού για ελευθερία και τις επιθυμίες να οικοδομηθεί μια δημοκρατική χώρα ως δίκαια και νόμιμα, και υποστηρίζουμε ολόψυχα τους διαδηλωτές και όλους τους ακτιβιστές που εργάζονται για να ενισχύσουν το μήνυμά τους και να τους βοηθήσουν με άλλο τρόπο. Καταδικάζουμε επίσης τις επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος σε διαδηλωτές και τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων».

Το KNK πρόσθεσε: “Τώρα γιορτάζουμε την πρώτη επέτειο της Επανάστασης Γυναικών – Ζωής – Ελευθερίας. Στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο, οι λαοί του Ιράν και οι υποστηρικτές τους προετοιμάζονται για αυτήν την επέτειο. Τα κόμματα του ανατολικού Κουρδιστάν κάνουν την το ίδιο κάλεσμα με μία φωνή, και χαιρετίζουμε την εμπνευσμένη ενότητα των κουρδικών δυνάμεων.

Εμείς, ως KNK, καλούμε όλους τους Κούρδους και όλους τους λαούς του Ιράν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες αυτής της επετείου και να υποστηρίξουν την Επανάσταση Γυναίκες – Ζωή – Ελευθερία με κάθε μέσο. Καλούμε επίσης τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να μην αφήσουν ήσυχους τους Ιρανούς και να τους στηρίξουν ενάντια στο αιμοδιψή καθεστώς.

 Αυτή τη στιγμή, οι απειλές του ιρανικού καθεστώτος κατά των κουρδικών δυνάμεων κλιμακώνονται, με τη δικτατορία να τους διατάσσει να καταθέσουν τα όπλα και να εκκενώσουν τις βάσεις τους στο νότιο Κουρδιστάν (Ιράκ) έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι μια επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις του Ιράκ και του Ιράν προφανώς κατέληξαν σε συμφωνία για αυτό το θέμα, με την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει επικίνδυνες δηλώσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση. Η κυβέρνηση του Ιράκ και, ιδιαίτερα, η ηγεσία της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ δεν πρέπει να αποδεχθούν τις απαιτήσεις του ιρανικού καθεστώτος και να εφαρμόσουν τις εντολές του δικτατορικού καθεστώτος».

 Το KNK συνέχισε: «Με αυτή την ευκαιρία, καλούμε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές οργανώσεις στο ανατολικό Κουρδιστάν να σχηματίσουν ένα μέτωπο μεταξύ τους το συντομότερο δυνατό για να δράσουν ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Επιπλέον, καλούμε όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του Ιράν να σταθούν ενωμένοι ενάντια στο καθεστώς και σχηματίζουν κοινό μέτωπο για την ίδρυση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής χώρας.

 Εμείς, ως KNK, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο πλευρό των λαών του ανατολικού Κουρδιστάν και των λαών του Ιράν και επίσης καλούμε όλους τους Κούρδους να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν την αντίσταση του ανατολικού Κουρδιστάν και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες για την επέτειο του η Επανάσταση Γυναίκες – Ζωή – Ελευθερία».

2023-09-15T11:43:18+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top