Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τουλάχιστον 84 νεκρούς στο μνημόσυνο για το Κασέλ Σολεϊμανί στο Ιράν, σύμφωνα με το επίσημο λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Η σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση βρίσκεται σε σύγκρουση με το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, όπου η Τεχεράνη στήριζε σιιτικές πολιτοφυλακές που πολεμούσαν – μεταξύ άλλων – και κατά του ISIS.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna αρχικά έκανε λόγο για 103 νεκρούς από την επίθεση, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν 211 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Ιράν αναθεώρησε προς τα κάτω τον αρχικό αριθμό θυμάτων που είχε ανακοινώσει, στους 84 νεκρούς. “Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν”, ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, ο Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν “248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται”.

Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν την Τετάρτη την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου “άξονα της αντίστασης” στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του. Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. “Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο”, έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.