Οι ιρανικές αρχές αρνούνται στη φυλακισμένη Κούρδισσα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ζεϊνάμπ Τζαλαλιάν, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, ξεκινώντας μια αναφορά ζητώντας την απελευθέρωσή της.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η φυλακισμένη  κούρδισσα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ζεϊνάμπ Τζαλαλιάν, δεν έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη από τις ιρανικές αρχές.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει μια αναφορά ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Τζαλαλιάν, τονίζοντας την κατάστασή της και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της μεταχείρισης των κρατουμένων στο Ιράν.

Η Τζαλαλιάν εστίασε τις προσπάθειές της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών των Κούρδων προτού γίνει στόχος των ιρανικών αρχών και συλληφθεί. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και μέχρι στιγμής είναι έγκλειστη για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η κούρδισσα ακτιβίστρια συνελήφθη τον Μάρτιο του 2008 στην πόλη Κερμανσάχ (Kirmaşan) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης που υπάγεται στο Υπουργείο Πληροφοριών. Στη σύντομη δίκη της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της απαγορευμένης κουρδικής ομάδας, Κόμμα Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK).

Η δίκη της Τζαλαλιάν στιγματίστηκε από σοβαρές παρατυπίες Διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά και δεν είχε την κατάλληλη νομική εκπροσώπηση Παρά τη κακή κατασταση της υγείας της, η οποία ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών στη φυλακή και των βασανιστηρίων, της απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο υπεράσπισης. Το δικαστήριο, με έδρα το Κερμανσάχ, επέβαλε τη θανατική ποινή αποκλειστικά και μόνο λόγω της υποτιθέμενης σχέσης της με το PJAK. Αν και η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2011, η Τζαλαλιάν είχε μόνο εξαιρετικά περιορισμένη τηλεφωνική επαφή με την οικογένειά της και τον δικηγόρο της μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής της, η Τζαλαλιάν υπέστη σωματική κακοποίηση και απειλές σεξουαλικής βίας στα χέρια ανακριτών που συνδέονται με το Υπουργείο Πληροφοριών. Οι ηλικιωμένοι γονείς της αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο να επισκεφτούν την κόρη τους καθώς αυτή τη στιγμή κρατείται σε μια φυλακή χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι τους. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η μητέρα της είπε ότι δεν μπορούσε να δει την κόρη της αυτοπροσώπως από τη σύλληψή της και κάλεσε τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τις ιρανικές αρχές να τη βοηθήσουν να τη δει.

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζει την επιδείνωση της υγείας του Τζαλαλιάν, με ενδείξεις αναπνευστικών δυσκολιών και επιδείνωσης της κατάστασης των ματιών που πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα τραυματισμών που προκαλούνται από βασανιστήρια.