Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε σήμερα επισήμως ότι οι πράξεις γενοκτονίας διαπράχθηκαν κατά του λαού των Γιαζίντι από το ISIS το 2014.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε σήμερα επισήμως ότι οι πράξεις γενοκτονίας διαπράχθηκαν κατά του λαού των Γιαζίντι από το Daesh (ISIS) το 2014.

Ο Υπουργός Επικρατείας για τη Μέση Ανατολή Λόρδος Ahmad έκανε την ανακοίνωση ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο των εννέα χρόνων από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το Daesh (ISIS) κατά του λαού των Γιαζίντι.

Ο υπουργός Επικρατείας για τη Μέση Ανατολή, Λόρδος Ahmad, δήλωσε: «Ο πληθυσμός των Γιαζίντι υπέφερε πάρα πολύ από τα χέρια του Νταές (ISIS) πριν από εννέα χρόνια και οι επιπτώσεις εξακολουθούν να γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα. Η δικαιοσύνη και η λογοδοσία είναι το κλειδί για εκείνους των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί. Σήμερα κάναμε την ιστορική αναγνώριση ότι διαπράχθηκαν πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γιαζίντι. Αυτή η αποφασιστικότητα απλώς ενισχύει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουν την αποζημίωση που τους οφείλουμε και θα έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική δικαιοσύνη».

Ο Αχμάντ υποσχέθηκε ότι: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην εξάλειψη του Νταές (ISIS), μεταξύ άλλων μέσω της ανοικοδόμησης των κοινοτήτων που πλήττονται από την τρομοκρατία τους και της καθοδήγησης των παγκόσμιων προσπαθειών ενάντια στη δηλητηριώδη προπαγάνδα τους».

Κάνοντας την ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστώνει την αναγνώριση στην απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της 17ης Ιανουαρίου 2023, η οποία έκρινε έναν πρώην μαχητή του Daesh (ISIS) ένοχο για πράξεις γενοκτονίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ιράκ.

Οι φρικαλεότητες που επιβλήθηκαν από την τζιχαντιστική ομάδα στους Γιαζίντι συνδυάζονται με αυτές του Ολοκαυτώματος, της Ρουάντα, της Σρεμπρένιτσα και της Καμπότζης που αναγνωρίστηκαν από τη Βρετανία.

Οι φρικαλεότητες κατά των Γιαζίντι αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά από γερμανικό δικαστήριο ως γενοκτονία στις 30 Νοεμβρίου 2021. Το γερμανικό κοινοβούλιο, η Bundestag, αναγνώρισε επίσης τη γενοκτονία των Γιαζίντι τον Ιανουάριο του 2023.

Τα όργανα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επίσης αναγνωρίσει τα εγκλήματα του ISIS ως γενοκτονία, όπως και η Αρμενία, η Αυστραλία, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Ιστορικό

Η Shengal (Sinjar) είναι η τελευταία συνεχόμενη περιοχή οικισμού της κοινότητας Yazidi. Χιλιάδες Γιαζίντι δολοφονήθηκαν και χιλιάδες γυναίκες και παιδιά αιχμαλωτίστηκαν στην επίθεση της 3ης Αυγούστου 2014 στη Σενγκάλ από τους μαχητές του ISIS. Ενώ οι συμμορίες του ISIS άρχισαν να δολοφονούν τους Γιαζίντι στη Σένγκαλ, οι Πεσμεργκά έφυγαν, αφήνοντας τους Γιαζίντι πίσω. Οι μαχητές HPG-YJA Star και YPG-YPJ ήρθαν σε βοήθεια του λαού των Γιαζίντι απέναντι στην επίθεση του ISIS.

Μετά από μήνες αντίστασης, οι μαχητές που έσωσαν τον λαό των Γιαζίντι από μια μεγαλύτερη γενοκτονία απελευθέρωσαν τη Σένγκαλ. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το HPG και το YPG/YPJ αποχώρησαν στη συνέχεια το 2017. Οι άνθρωποι που επέστρεψαν στη γη τους μετά την ανεξαρτησία της Σενγκάλ μεταρρυθμίστηκαν, δημιούργησαν αμυντικές μονάδες και έχτισαν τους θεσμούς τους.

2023-08-01T18:24:32+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top