Οι εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν αντηχούσαν μέσω της Rajya Sabha, της άνω βουλής του κοινοβουλίου της Ινδίας. Η Aneel Hegde, μέλος με επιρροή του κόμματος Janata Dal , εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία προτρέποντας τους κορυφαίους υπουργούς της Ινδίας να παρέμβουν στην 24χρονη απομόνωση του Οτσαλάν στο νησί Ιμράλι της Τουρκίας.

Η Rajya Sabha, η Άνω Βουλή του Ινδικού κοινοβουλίου, άκουσε την Τρίτη εκκλήσεις για επείγουσα δράση για την απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στο τουρκικό νησί Ιμράλι από το 1999.

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Κρατών, ο Aneel Hegde, βουλευτής του κόμματος Janata Dal , μίλησε με πάθος για το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του Οτσαλάν.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar και ο υπουργός Εσωτερικών Amit Shah, ο Hegde υπέβαλε αναφορά και στους δύο υπουργούς, καλώντας τους να παρέμβουν στο θέμα και τονίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της ανισότητας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Ινδίας αλλά και παγκοσμίως.

Ο εκπρόσωπος Janata Dal  τόνισε την ιστορία του κόμματος να υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, αναφέροντας περιπτώσεις όπου είχε σταθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης με πρόσωπα όπως ο Δαλάι Λάμα και η Aung Suu Kyi. Τονίζοντας τη σημασία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, ο Hegde ανέφερε τη συνεχή υποστήριξή τους σε αυτές τις αρχές στο Κασμίρ και παγκοσμίως.

Υπογραμμίζοντας τα δεινά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η Χεγκντέ προέτρεψε την ινδική κυβέρνηση να επικοινωνήσει επειγόντως με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να κάνει έκκληση για την απελευθέρωσή του.

«Ζητώ και προτρέπω ταπεινά από την κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών μας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και του υπουργού Εσωτερικών Άμιτ Σαχ, να παρέμβει άμεσα και να ξεκινήσει διάλογο με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να διασφαλίσει την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», είπε ο Χέγκντε.

Η έκκληση στο ινδικό κοινοβούλιο προστίθεται στη συνεχιζόμενη παγκόσμια εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση για το Κουρδιστάν».

Αν και κρατείται σε απομόνωση για 24 χρόνια, η απομόνωση του Οτσαλάν γίνεται όλο και πιο αυστηρή τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Ο Οτσαλάν δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο εδώ και δυόμισι χρόνια, κατά παράβαση τόσο του τουρκικού όσο και του διεθνούς δικαίου. Η τελευταία συνάντηση με τους δικηγόρους του πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019 και η τελευταία επικοινωνία με οποιονδήποτε έξω από τα τείχη της φυλακής – ένα σύντομο τηλεφώνημα με τον αδελφό του – χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2021.

Η εκστρατεία στοχεύει να υποστηρίξει το δικαίωμα του Οτσαλάν ,να συναντά τους δικηγόρους και την οικογένειά του και τελικά να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του υπό συνθήκες που θα του επέτρεπαν να συμβάλει στην επιδίωξη μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης στη μακροχρόνια  σύγκρουση.