Ο δικηγόρος Rengin Ergül τόνισε την ανάγκη για δημόσια υποστήριξη παράλληλα με τις νομικές προσπάθειες για την αμφισβήτηση των πρακτικών απομόνωσης, τονίζοντας την κατάσταση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται υπό σκληρές συνθήκες για χρόνια χωρίς επικοινωνία.

Η μεταχείριση των κρατουμένων στη φυλακή Ιμραλί, όπου κρατείται ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει θέσει ένα ανησυχητικό πρότυπο για τις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με τον δικηγόρο Rengin Ergül. Μιλώντας στη Melek Avcı του JinNews στις 5 Μαρτίου, ο Ergül από την Ένωση Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) επέκρινε την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) να επισκεφθεί τη φυλακή του νησιού Ιμραλί, όπου κρατείται ο Οτσαλάν.

Ο Ergül πρότεινε ότι οι συναλλαγές της επιτροπής με την Τουρκία θα πρέπει να έχουν ως στόχο να την πιέσουν να δράσει αντί να την κατευνάσουν και ότι η επιτροπή δεν πρέπει να αποκρύπτει πληροφορίες από το κοινό.

Μπροστά στην αδράνεια της Τουρκίας, η CPT απέτυχε επίσης να βρει λύση ή να εκπληρώσει τη λειτουργία της, σύμφωνα με τον δικηγόρο Rengin Ergül. «Σε απάντηση στην αποτυχία της Τουρκίας να δράσει, βλέπουμε ότι η CPT δεν μπόρεσε να παράγει λύση, ούτε εκπλήρωσε τον ρόλο της», σημείωσε. «Έχουν κυκλοφορήσει μια λίστα με τις φυλακές που επισκέφτηκαν σχετικά με τις Φυλακές Υψηλής Ασφάλειας (YGC) και αποδεικνύεται ότι σχεδόν όλες αυτές οι φυλακές που άνοιξαν πρόσφατα έχουν ως πρότυπο τη φυλακή Ιμραλί», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι το μοντέλο της απομόνωσης που εφαρμόζεται στο Ιμραλί. θέτει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τη μεταχείριση των κρατουμένων στην Τουρκία.

Άγγιξε επίσης τα όρια της δικαστικής μάχης σε ένα εξαιρετικά πολιτικοποιημένο διεθνές ζήτημα όπως η φυλάκιση του Οτσαλάν. «Η δημόσια υποστήριξη πρέπει να είναι ευρεία, από το κοινοβούλιο μέχρι τους δρόμους», τόνισε ο Ergül, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημόσιας δέσμευσης στη στήριξη των αιτημάτων για ανάληψη δράσης από ένα κράτος ή μηχανισμό, ειδικά στο πλαίσιο τόσο της Τουρκίας όσο και του διεθνούς πεδίου.

Καθώς συνεχίζονται οι ισχυρισμοί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) δεν επισκέφτηκε το νησί Imrali λόγω εμποδίων της Τουρκίας, ο Ergül επεσήμανε την αμφίβολη νομιμότητα και ύπαρξη της CPT μετά την αποτυχία τους να αναφέρουν την τελευταία τους επίσκεψη.

Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κρατείται σε απομόνωση για 25 χρόνια στο νησί των φυλακών Ιμραλί, χωρίς κανένα νέο από τον ίδιο ή τους συγκρατούμενούς του για περισσότερους από 36 μήνες. Οι προσπάθειες των δικηγόρων του Δικηγορικού Γραφείου Asrın να συναντηθούν με τον Οτσαλάν και άλλους πελάτες απορρίπτονται επίμονα, εν μέσω απεργίας πείνας κρατουμένων του PKK και του YJA STAR που ζητούν ελευθερία για τον Οτσαλάν και επίλυση του κουρδικού ζητήματος, τώρα στην 106η ημέρα του.

Ο Ergül επέκρινε την αδράνεια και τη μυστικότητα της CPT στις συναλλαγές της με την Τουρκία, προτείνοντας ότι οι εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις της επιτροπής θα πρέπει να στοχεύουν στην πίεση των κρατών για δράση και όχι στην απόκρυψη πληροφοριών από το κοινό. Ο δικηγόρος ζήτησε πιο διαφανείς και ανεξάρτητες αξιολογήσεις από τους διεθνείς φορείς, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτή στο νησί Ιμραλί.

Αντιμετωπίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις του αγώνα κατά της απομόνωσης, ο Ergül υποστήριξε μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλους τους κοινωνικούς μηχανισμούς. «Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας κρατούνταν και δεν είχατε νέα για πάνω από 36 μήνες, θα υπήρχε κάποιος στην Τουρκία που δεν θα ύψωνε τη φωνή του;» διερωτήθηκε, πιέζοντας για άμεση δράση για τον τερματισμό της απομόνωσης και τονίζοντας τη σημασία της δημόσιας υποστήριξης για την επίτευξη ουσιαστικής αλλαγής.