Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP), το οποίο συμμετείχε στις τουρκικές εκλογές στη θέση του HDP (απειλείται να απαγορευτεί), μετονομάστηκε σε HEDEP τον Οκτώβριο. Το ακρωνύμιο απορρίφθηκε από το ΣτΕ γιατί μοιάζει με το HADEP, που απαγορεύτηκε πριν από είκοσι χρόνια.

Το ακρωνύμιο του Λαϊκού Κόμματος για την Ισότητα και τη Δημοκρατία, HEDEP, πρόκειται να αλλάξει μετά από ένσταση του Γενικού Εισαγγελέα του Τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος του HEDEP Ayşegül Doğan ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα ότι, αν και ετοιμάζονταν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, θα άλλαζαν το ακρωνύμιο του κόμματος για να μειώσουν τους κινδύνους ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Το όνομα HEDEP ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ως το νέο όνομα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP). Η Γενική Εισαγγελία του ΣτΕ απέρριψε τη χρήση του ακρωνύμιου HEDEP με το σκεπτικό ότι είναι παρόμοιο με το HADEP που είχε απαγορευτεί το 2003.

Ο Ayşegül Doğan χαρακτήρισε την αμφισβήτηση από το ΣτΕ ως «προσπάθεια να στηθεί μια νέα νομική παγίδα πριν από τις επερχόμενες τοπικές εκλογές». Δεδομένου ότι το HADEP  διαλύθηκε πριν από είκοσι χρόνια, τα δύο κόμματα δεν μπορούν να συγχέονται μεταξύ τους, επομένως το αίτημα για αλλαγή του ακρωνύμιου είναι αβάσιμο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του HEDEP κατηγόρησε το ΣτΕ για χειραγώγηση του νόμου. Η νομική διαδικασία οφειλόταν στον φόβο της κυβέρνησης για την επιτυχία του HEDEP στις επερχόμενες εκλογές επειδή το κόμμα  είναι προσηλωμένο σε ένα δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς διαφθορά και νεποτισμό. Η Ayşegül Doğan επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα του HEDEP και διαβεβαίωσε ότι δεν θα εκφοβιστεί παρά τις νομικές και πολιτικές προκλήσεις.

2023-11-27T10:49:50+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top