Το  Δικαστήριο της Κολωνίας στη Γερμανία αποφάσισε ότι μπορεί να ανακληθεί η άδεια μελών της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι για χρήση όπλων.

Τα μέλη του τουρκικού ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος Γκρίζοι Λύκοι δεν επιτρέπεται να φέρουν όπλα , σύμφωνα με τον κανόνα  του γερμανικού διοικητικού δικαστηρίου της Κολωνίας .

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς πραγματικές ενδείξεις που δείχνουν τις αντισυνταγματικές προσπάθειες της ομάδας. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ακολουθεί την αξιολόγηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η οποία χαρακτήρισε την ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων ως «ρατσιστική και αντισημιτική».

Η καθιερωμένη νομολογία του δικαστηρίου υπαγορεύει ότι η απλή συμμετοχή σε μια αντισυνταγματική ένωση είναι επαρκής λόγος για να θεωρηθεί αναξιοπιστία βάσει του νόμου για τα όπλα.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε αίτηση για προσωρινή διαταγή δύο μελών που ανήκουν σε τοπική ένωση της Ομοσπονδίας Τουρκοδημοκρατικών Ιδεαλιστικών Ενώσεων στη Γερμανία (ADÜTDF). Η ADÜTDF είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός-ομπρέλα των «Γκρίζων Λύκων» στη Γερμανία  με περισσότερα από 9.000 άτομα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αγωγή του Πολίτη, οι Γκρίζοι Λύκοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δεξιά εξτρεμιστική οργάνωση στη Γερμανία. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος έχει περιγράψει την ιδεολογία της ομάδας ως ιδεολογία που «βάζει το τουρκικό έθνος στην υψηλότερη αξία, πολιτικά, εδαφικά, εθνοτικά και πολιτισμικά». Αυτό το σύστημα πεποιθήσεων οδηγεί στην υπερβολή της τουρκικής τους ταυτότητας και στην απαξίωση άλλων εθνοτικών ομάδων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «εχθροί της Τουρκικότητας».

Μόνο στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία υπολογίζει τον αριθμό των υποστηρικτών των Γκρίζων Λύκων σε 11.000, υποδηλώνοντας ένα ανησυχητικό επίπεδο εξτρεμιστικού αισθήματος στη χώρα.

Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων, γνωστό και ως Ιδεαλιστικές Εστίες, είναι ένα εθνικιστικό και δεξιό κίνημα με τις ρίζες του στην Τουρκία. Το κίνημα εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έκτοτε έχει επεκτείνει την επιρροή του μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.