Ένα τουρκικό μαχητικό drone καταρρίφθηκε από αντάρτες στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) στις 6 Ιουνίου.

Ένα UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) τύπου ANKA του τουρκικού κράτους που έκανε κύκλους στους ουρανούς του Asos καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις των ανταρτών στο Qendil (Κάντιλ) στις 23:00 της 6ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το Κέντρο Συνδέσμου Τύπου του HPG (Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας), το UCAV που καταρρίφθηκε από τους αντάρτες συνετρίβη κοντά στην πόλη Ντουκάν, δυτικά του Asos. 

Το Gerîla TV έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα του καταρριφθέντος UCAV.

Σε μια  δήλωση  στις 20 Μαρτίου, η Κεντρική Διοίκηση του HPG δημοσίευσε μια λίστα με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από δυνάμεις των ανταρτών από τις 13 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. 

Το HPG είπε ότι οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποκτήσουν το σύστημα πυραύλων και να το παράσχουν στους αντάρτες «παρά όλες τις προσπάθειες του εχθρού (του τουρκικού κράτους) να απομονώσει τον λαό μας στη διεθνή σκηνή».

Η δήλωση του HPG ακολούθησε τη συνέντευξη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Μουράτ Καραγιλάν στις 15 Μαρτίου, λέγοντας ότι θα ανακοίνωναν «καλά νέα» την παραμονή του Νεβροζ, της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η πρώτη κατάρριψη ένοπλου drone έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2023, πάνω από το Garê στο Νότιο Κουρδιστάν.

Τα έξι από τα 15 drones που καταρρίφθηκαν ήταν drones τύπου TB2 BAYRAKTAR. Πέντε ήταν ANKA, δύο ήταν AKINCI και δύο ήταν AKSUNGUR.

2024-06-11T02:19:41+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top