Η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) της Τουρκίας, Tülay Hatimoğulları, δήλωσε ότι το κόμμα θα είναι ένας μετασχηματιστικός μοχλός στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας την πολυπολιτισμική σημασία της πόλης.

Το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας δεσμεύτηκε να ενισχύσει την πολυπολιτισμική πόλη της Κωνσταντινούπολης, εκπροσωπώντας τις διαφορετικές κοινότητες και συμφέροντα εντός της πόλης, ενόψει των τοπικών εκλογών της χώρας της 31ης Μαρτίου.

Σε μια δημόσια συγκέντρωση τη Δευτέρα που διοργάνωσε το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, η Συμπρόεδρος Tülay Hatimoğulları τόνισε την ιστορική και πολιτιστική σημασία της πόλης και εξίσωσε τον κεντρικό ρόλο του εκλογικού σώματος αυτή των κουρδικών περιοχών.

Η Gonca Yangöz, η συμπρόεδρος του παραρτήματος του Κόμματος DEM στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε τη δέσμευση του κόμματος για ειρήνη σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία ανέφερε ότι ευδοκιμούσε λόγω των συγκρούσεων.

Ο Μουράτ Καλμάζ, άλλος συμπρόεδρος, τόνισε τη συνεχιζόμενη Μεγάλη Πορεία Ελευθερίας, τονίζοντας την ιστορική της σημασία και την ευρεία υποστήριξη στον κουρδικό πληθυσμό. Η πορεία γινεται για τη φυσική ελευθερία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα προς την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Η ομιλία της Hatimoğulları κάλυψε διάφορα θέματα, όπως τη δέσμευση του κόμματος στον οργανωμένο αγώνα για το κουρδικο ζήτημα , τη σημασία της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος για ευρύτερες δημοκρατικές εξελίξεις στην Τουρκία και το όραμα του κόμματος για μια οικολογική, δημοκρατική και γυναικεία απελευθέρωση  στην τοπική διακυβέρνηση.

Υπογράμμισε τη μοναδική θέση του Κόμματος DEM στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τόνισε το επερχόμενο «Συλλαλητήριο Δημοκρατίας και Ελευθερίας» που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμπρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα του κόμματος για την Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας και πάλι τον κρίσιμο ρόλο της πόλης λόγω του διαφορετικού πληθυσμού και της ιστορικής σημασίας της.

Η Hatimoğulları ολοκλήρωσε την ομιλία της επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του κόμματος να αμφισβητήσει το κυρίαρχο σύστημα «πατροναρίσματος και διαφθοράς», υποσχόμενος έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διακυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης υπό την ηγεσία του Κόμματος DEM.