Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μια ένωση 40 κομμάτων, καταδίκασε τις επιδρομές στις 23 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Stêrk TV και του Medya Haber στις Βρυξέλλες. Το κόμμα καλεί «τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς και τις οργανώσεις Τύπου που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση των δημοκρατικών αρχών» να ενωθούν μαζί τους για να αντιταχθούν στις επιθέσεις. Η ένωση ζήτησε επίσης εξηγήσεις από τις βελγικές αρχές.

 

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μια ένωση άνω των 40 κομμάτων από όλη την Ευρώπη, εξέδωσε μια δήλωση «αναμφισβήτητα» καταδικάζοντας τις χθεσινές επιδρομές στις εγκαταστάσεις του Medya Haber και του Stêrk TV στις Βρυξέλλες.

Η ένωση 40 κομμάτων κατήγγειλε το γεγονός ότι οι επιδρομές συνέπεσαν με την Ημέρα Κουρδικής Δημοσιογραφίας και επεσήμανε ότι το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Βέλγιο. Τα μέλη του κόμματος δήλωσαν ότι ο χρόνος των επιδρομών «εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διακυβερνητική συνεργασία για την καταστολή της κουρδικής φωνής. Αυτή είναι μια οδυνηρή ηχώ της κρατικής βίας που ήταν μια μακροχρόνια πραγματικότητα για τον Τύπο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία».

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά τόνισε τον ζωτικό ρόλο των κουρδικών μέσων ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της αφήγησης του τουρκικού κράτους. Έγραψαν: «Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν απαραίτητο ρόλο στην παροχή πληροφοριών και μιας πλατφόρμας έκφρασης για εκατομμύρια Κούρδους, ιδιαίτερα εκείνους στη Ροζάβα [την αυτόνομη βόρεια και ανατολική Συρία υπό την ηγεσία των Κούρδων] και την Rojhilat [περιοχές με κουρδική πλειοψηφία του Ιράν], οι οποίοι βασίζονται στο Sterk TV εν μέσω συνεχών συγκρούσεων και πολιτικής πίεσης. Οι ενέργειες που έγιναν εναντίον αυτών των φωνών των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για κανένα εύλογο λόγο και απειλούν τον ίδιο τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών που εμείς, το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, υπερασπιζόμαστε σθεναρά».

Το κόμμα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφους που επλήγησαν από τις επιδρομές και ζήτησε εξηγήσεις από τις βελγικές αρχές. Κάλεσαν «όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά θεσμικά όργανα και τις οργανώσεις Τύπου που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση των δημοκρατικών αρχών να συμμετάσχουν στην καταδίκη αυτών των ενεργειών».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενώθηκε με πλήθος άλλων σχολιαστών καταδίκασε τις επιθέσεις σε κουρδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στις Βρυξέλλες και τις συλλήψεις δημοσιογράφων από τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Ούρφα. Χθες το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας (DEM) έκανε δήλωση κατά των συλλήψεων και των επιδρομών. Στο Βέλγιο, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο εξέχων δικηγόρος Jan Fermon δεσμεύτηκε να κινηθεί νομικά κατά της βελγικής αστυνομίας και του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Özlem Alev Demirel και Nikolaj Villumsen έκαναν επίσης δηλώσεις που καταδίκασαν την αστυνομική ενέργεια.