Ο Berdan Öztürk, βουλευτής του Κουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος DEM της Τουρκίας και εκπρόσωπος της ομάδας UEL στο PACE, επέκρινε τους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης από την Τουρκία και προέτρεψε το Συμβούλιο της Ευρώπης να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αρχές.

Ο Κούρδος πολιτικός Μπερντάν Οζτούρκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει το διεθνές και τουρκικό δίκαιο με την απομόνωση του  Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί και ζήτησε τη λογοδοσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) το Σάββατο .

 

Για περισσότερα από τρία χρόνια και τρεις μήνες, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κρατείται σε συνθήκες απόλυτης ανοχής στο πλαίσιο της 25χρονης απομόνωσής του στο νησί της φυλακής Ιμραλί στην Τουρκία. Δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο – ούτε τηλεφωνήματα, επιστολές, νομικές επισκέψεις ή οικογενειακές επισκέψεις. Επιπλέον, ο Veysi Aktaş, ενός συγκρατουμενου, του αρνήθηκαν παράνομα την απελευθέρωση , εγείροντας ανησυχίες για το τι μπορεί να κρύβεται σχετικά με την κατάσταση στη φυλακή İmralı.

Απευθυνόμενος στη Συνέλευση, ο Öztürk, βουλευτής από το Κουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας (DEM) και εκπρόσωπος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) , τόνισε το αυξανόμενο πρόβλημα των περιορισμένων ελευθεριών. «Σήμερα, θα τονίσω πώς η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται συστηματικά στην Τουρκία, Αλλά αυτό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παντού και κάθε περίπτωση ενθαρρύνει τους άλλους», δήλωσε.

Ο Öztürk γιόρτασε την απελευθέρωση του Julian Assange από τη φυλακή Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σημείωσε το ευρύτερο ζήτημα των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν φυλακή επειδή αποκάλυψαν ενοχλητικές αλήθειες. Ανέφερε ένα παράδειγμα από τη Γαλλία, όπου δύο πολιτικοί της La France Insoumise (LFI) κατηγορήθηκαν ότι ζήτησαν συγγνώμη για την τρομοκρατία αφού επέκριναν το Ισραήλ, αντανακλώντας παρόμοιες τακτικές που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία για να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

Συζητώντας την πρόσφατη υπόθεση του Κομπάνι , ο Öztürk επεσήμανε ότι μέλη του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων και πρώην μέλους της PACE, Nazmi Gür, είχαν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για το πολιτικό τους έργο. Υπογράμμισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, όπως η σύλληψη ενός ρεπόρτερ που κάλυψε το περιστατικό ρίψης Κούρδων χωρικών από ελικόπτερο, ενώ οι υπεύθυνοι δεν αντιμετώπισαν καμία συνέπεια.

Ο Οζτούρκ καταδίκασε επίσης την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τόσο το διεθνές όσο και το τουρκικό δίκαιο. «Μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων κρατούνται για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για προσβολή του προέδρου », πρόσθεσε, επικρίνοντας την άρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αδράνεια του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Εάν το Συμβούλιο αντιμετωπίζει σοβαρά τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα μέλη του Συμβουλίου να το αγνοήσουν αυτό ατιμώρητα», προέτρεψε ο Öztürk, καλώντας για αποφασιστική δράση για την προάσπιση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.