Το CHP απέτυχε στην προσφυγή του στην ανώτατη εκλογική αρχή κατά των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στο Χατάι παρά τους ισχυρισμούς ότι ελήφθησαν ψήφοι από νεκρούς στην επαρχία.

Το τουρκικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP απέτυχε στην προσφυγή του στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κατά των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στην επαρχία Χατάι. Το CHP είχε κατηγορήσει για νοθεία των ψηφοφοριών και ζήτησε νέες εκλογές. Μεταξύ άλλων, το CHP υποστήριξε ότι είχαν ληφθεί ψήφοι από νεκρούς και ότι είχαν διοριστεί αστυνομικοί για να προεδρεύσουν τις εκλογικές επιτροπές. Ωστόσο, το YSK απέρριψε την ένσταση τη Δευτέρα.

Στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, το κυβερνών AKP υπέστη μια ήττα πριν από μια εβδομάδα και έγινε μόλις το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα. Το CHP έγινε η ισχυρότερη δύναμη. Στις περισσότερες κουρδικές επαρχίες, το Κόμμα DEM βγήκε νικητής από τις εκλογές.

Στην επαρχία Χατάι, που προηγουμένως διοικούνταν από το CHP, το AKP φέρεται να κέρδισε με τον υποψήφιο του – και με πολύ μικρή διαφορά. Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο υποψήφιος του AKP συγκέντρωσε ποσοστό 44,48%. Ο Lütfü Savaş από το CHP έλαβε 44,05% και ηττήθηκε με διαφορά περίπου 2.500 ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ψήφων που έλαβε το κόμμα του από νεκρούς -κυρίως σεισμόπληκτους- ήταν 3.389.

Αν και το επίκεντρο της σειράς σεισμών στις 6 Φεβρουαρίου 2023 ήταν στο Maraş, η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στο Hatay. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 53.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περίπου 24.000 από αυτούς στο Hatay. Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) και διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ωστόσο, υπολογίζουν τον πραγματικό αριθμό των θανάτων από σεισμό σε περίπου 130.000, περίπου 40.000 από αυτούς στο Χατάι. Μόνο στην Αντιόχεια, το 80 τοις εκατό της περιοχής καταστράφηκε από τον σεισμό. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τόσο η οργάνωση CHP στην επαρχία όσο και η κεντρική κυβέρνηση επικρίθηκαν έντονα μετά την καταστροφή.

 

2024-04-10T01:01:29+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top