Η εκπρόσωπος Τύπου του HEDEP Ayşegül Doğan ανακοίνωσε ότι το ακρωνύμιο του κόμματος θα αλλάξει σε «Κόμμα DEM».

Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το οποίο συμμετείχε στις τουρκικές εκλογές στη θέση του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα), το οποίο απειλούνταν να απαγορευτεί, μετονομάστηκε σε HEDEP (Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών) τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, η Γενική Εισαγγελία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τη χρήση του ακρωνύμιου HEDEP με το αιτιολογικό ότι είναι παρόμοιο με το HADEP, το οποίο είχε απαγορευτεί το 2003. Το κόμμα ανακοίνωσε τότε ότι θα αλλάξει το αρκτικόλεξο για τη μείωση των κινδύνων ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Η εκπρόσωπος Τύπου του HEDEP Ayşegül Doğan παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα και μοιράστηκε πληροφορίες για τις νέες αποφάσεις που έλαβε το κόμμα της. Η Doğan ανακοίνωσε ότι το νέο ακρωνύμιο του κόμματος θα είναι “DEM Party” αντί για “HEDEP”.

Η Ayşegül Doğan δήλωσε τα εξής:

“Ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα είναι για να σας ενημερώσουμε για δύο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το κόμμα μας. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ξανά την ιστορία αυτού. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε ένα πολύ ενθουσιώδες και υπέροχο συνέδριο στις 15 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο αλλάξαμε το όνομά μας αναγκαστικά. Η μακρά και ξεκάθαρη εκδοχή του ονόματός μας καθορίστηκε ως Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών και το σύντομο όνομα ήταν HEDEP. Αφού ολοκληρώσαμε όλες τις προετοιμασίες μας για τη διαδικασία εφαρμογής των αλλαγών που έγιναν στο συνέδριο, η Γενική Εισαγγελία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αντιτάχθηκε στον HEDEP, το ακρωνύμιο του κόμματός μας, και μας γνωστοποίησε στις 18 Νοεμβρίου ότι ορισμένα άρθρα του καταστατικού μας έπρεπε να τροποποιηθούν. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε το σκεπτικό, αλλά είναι χρήσιμο να το επαναλάβουμε για χάρη της ιστορίας. Υποστηρίχθηκε ότι το HEDEP έμοιαζε με το HADEP και μπορούσε ακόμη και να συγχέεται με αυτό. Ενημερωθήκαμε από το Γραφείο Πολιτικών Κομμάτων του ΣτΕ ότι «αν και δεν είναι πανομοιότυπο, συνήχθη το συμπέρασμα ότι ήταν πιθανό να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα οδηγούσε σε σύγχυση».

Ωστόσο, το HADEP έκλεισε. Δεν υπάρχει τέτοιο κόμμα. Μετά το κλείσιμο του HADEP, η Τουρκία καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ για αυτή την απόφαση. Στην πραγματικότητα, ο λόγος είναι προφανής. Πρόκειται για μια νέα κίνηση ανομίας, μια νέα προσπάθεια να μας αντιμετωπίσουν, μια νέα δικαστική παγίδα πριν από τις εκλογές. Αλλά δεν είμαστε χωρίς επιλογές ενάντια στις παγίδες και τις συνωμοσίες. Αυτό αποδεικνύεται από τις επιδόσεις μας, την εμπειρία και το βαρύ τίμημα που έχουμε πληρώσει στην 30χρονη ιστορία του δημοκρατικού πολιτικού μας αγώνα. Μέσα σε 30 χρόνια έπρεπε να ιδρύσουμε δεκάδες νέα κόμματα, αλλά τα καταφέρναμε κάθε φορά. Τι πετύχαμε; Καταφέραμε να κερδίσουμε μια θέση στις καρδιές των λαών, καταφέραμε να αφήσουμε σημάδι στην ιστορία του αγώνα μας. Καταφέραμε να ηγήσουμε τον αγώνα της Τουρκίας για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη. Επομένως, δεν είμαστε χωρίς επιλογές. Δεν έχουμε και δεν θα ξεμείνουμε από επιλογές. Ωστόσο, παρόλο που το γνωρίζουν, ήθελαν να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια νομική και δικαστική παγίδα. Θα αποτύχουν ξανά. Όσο επιλέγουν αυτούς τους δρόμους, εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας με νέα ονόματα και σημασίες χωρίς να επιβραδύνουμε και επιπλέον πολλαπλασιαζόμαστε.

Στο καταστατικό μας έγιναν μόνο οι αλλαγές που ζήτησε και αντιτάχθηκε από το ΣτΕ. Περιορίστηκε σε αυτό. Πέραν αυτού, δεν έγινε καμία αλλαγή στο καταστατικό μας και τόσο οι αποφάσεις της συνεδρίασης που κάναμε σχετικά με αυτήν την αλλαγή όσο και το κόμμα DEM, δηλαδή το νέο μας όνομα, έχουν φτάσει στο Γραφείο του Ανωτάτου Εφετείου. Δεν περιμένουμε νέα ένσταση. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να μην υπάρξει. Κόμμα DEM εν ολίγοις, Ισότητα και Δημοκρατία των Λαών . Η ουσία  του κόμματός μας είναι οι λαοί. Αυτό ισχύει από την ημέρα που ιδρύθηκε. Προφανώς, αυτό δεν έγινε κατανοητό, καθώς συνεχίζουν να ασχολούνται με τα γράμματα. Ωστόσο, το προζύμι μας είναι οι λαοί, όχι τα γράμματα. Και πάλι, η ουσία και το προζύμι του κόμματός μας είναι ο αγώνας για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ειρήνη. Είναι η αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε και οι ιδέες μας που μας καθορίζουν και γράφουν ιστορία. Με αυτό το συναίσθημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σας το ακρωνύμιο του κόμματος: Ισότητα και Δημοκρατία των Λαών.

Είμαστε εδώ με ένα νέο αρκτικόλεξο που ρέει μέσα από μια βαθιά ριζωμένη παράδοση αντίστασης, στιγμές αγώνα και χρόνου: Κόμμα DEM. Το DEM μας περιγράφει επίσης με τις έννοιες της αναπνοής, της λέξης, της στιγμής και του χρόνου. Το νέο μας όνομα εκφράζει το πνεύμα μιας νέας εποχής, τη στιγμή μιας νέας αρχής και την υλοποίηση μιας νέας υπόσχεσης. Το DEM είναι η επανάσταση. Λέμε ότι το DEM είναι αυτή η εποχή και πιστεύουμε ότι αυτή η εποχή θα αλλάξει ξεκινώντας από τους διαχειριστές. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας ανά πάσα στιγμή με το Κόμμα DEM. Παρά τις δυσκολίες του χρόνου, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, τις δικαστικές παγίδες και τις συνωμοσίες, ο αγώνας μας θα γίνει ακόμα πιο δυνατός χάρη στη στάση, την αποφασιστικότητα και την ενότητα μας.

Όσοι τα μάτια, τα αυτιά και οι καρδιές τους είναι μαζί μας, όσοι δεν εγκαταλείπουν το δρόμο  παρά το βαρύ κόστος, σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και την όψη που δείξατε στο κόμμα μας με τις αιτήσεις σας για τις μέχρι τώρα αυτοδιοικητικές εκλογές.  Θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ ότι παρατείναμε τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων σε όλη την Τουρκία έως τις 20 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ενδιαφέρον και την καλοσύνη, και ότι το έχουμε κοινοποιήσει στις επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις μας με εγκύκλιο. Ως Ισότητα και Δημοκρατία των Λαών – Κόμμα DEM, καλούμε όλους όσους θέλουν να κερδίσει η Τουρκία να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συναρπαστικό, αποφασιστικό, ελπιδοφόρο, έντιμο και θαρραλέο αγώνα. Ελάτε γυναίκες, ελάτε νέοι, υποβάλετε αίτηση υποψηφιότητας και ας κερδίσουμε μαζί και δείξουμε στους διαχειριστές ποια είναι η βούληση του λαού. Ας πάμε στις επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις μας και ας υποβάλουμε τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.”

2023-12-12T00:38:52+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top