Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την ιδέα της δημιουργίας ενός τουρκικού “κόμβου αερίου” με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις προοπτικές υλοποίησης της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε ο Ρώσος Πρόεδρος τον Οκτώβριο και υποστηρίχθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, δίνοντας “ιδιαίτερη σημασία στην αξία μιας ολοκληρωμένης και πλήρης εφαρμογής της συμφωνίας”.

Σύμφωνα εξάλλου με το Anadolu, στην επικοινωνία των δύο αντρών συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και ο διάδρομος των σιτηρών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για την εποικοδομητική του στάση σχετικά με την παράταση της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι επαφές των αρχηγών πληροφοριών Ρωσίας και Αμερικής στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της κρίσης στο πεδίο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για δημιουργία κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι ομάδες θα κάνουν τις απαραίτητες τεχνικές, νομικές και άλλες αξιολογήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι το συντομότερο δυνατό.