Τεκμήρια για βρώμικη συνεργασία Τουρκίας-Γερμανίας κατά των Κούρδων κατέθεσε ο Κενάν Αγιάς

Τεκμήρια κατέθεσε ο Κούρδος Κενάν Αγιάς

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Με τη δική του μαρτυρία και την κατάθεση μαρτυρίων με σκοπό την πλαισίωση της μη συναίνεσης στην έκδοσή του στη Γερμανία, συνεχίστηκε τη Δευτέρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η υπόθεση του εκζητούμενου Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς. Η διαδικασία διήρκεσε τέσσερις και πλέον ώρες και η μαρτυρία του Αγιάς περιείχε τόσο αναφορές στην ιστορία όσο και σε ύποπτες «δοσοληψίες» Γερμανίας και Τουρκίας με σκοπό την έκδοση, σύλληψη και παράδοση Κούρδων αγωνιστών που βρήκαν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν τεκμήρια που αποδεικνύουν την πολιτική δράση του Κενάν Αγιάς, όπως ομιλίες σε πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο κουρδικό κανάλι «Medya Haber». Ταυτόχρονα, κατατέθηκαν πρακτικά του Κακουργιοδικείου του Ντιγιάρμπακιρ από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα οποία παραμένει σε ισχύ το τουρκικό ένταλμα σύλληψης του 48χρονου Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, βάσει του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα. Τα πρακτικά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται αναφορά σε ονόματα Κούρδων πολιτικών που αναζητεί το τουρκικό καθεστώς, χωρίς τεκμήρια για αξιόποινες πράξεις. Ανάμεσα σε αυτά και το όνομα του Κενάν Αγιάς. Η διαδικασία της 29ης Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε προγενέστερη απόφαση του Κακουργιοδικείου του Ντιγιάρμπακιρ (5/4/2022) μετά από την οποία, στις 31 Μαΐου 2022, η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κενάν Αγιάς και 25 άλλων ατόμων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το τεκμήριο που αφορά συνάντηση του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας Πίτερ Φρανκ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τεκμήριο που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο Κενάν Αγιάς. Η επίσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και ο Επικεφαλής Εισαγγελέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Γερμανίας, Βόλφραμ Νέτερσχαϊμ πραγματοποιήθηκε στις 5 -7 Ιουλίου 2022 κατόπιν πρόσκλησης του Επικεφαλής Εισαγγελέα του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μπεκίρ Σαχίν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκε η ενίσχυση της νομικής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Ιδιαίτερη είναι η σημασία αυτής της επίσκεψης, καθώς ακολούθησε υπογραφή μνημονίου επί νομικών θεμάτων και, ασφαλώς, μια εντεινόμενη αναζήτηση των Κούρδων αγωνιστών που κατέληξε, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη του Αγιάς από την κυπριακή αστυνομία στις 15 Μαρτίου 2023.

Είναι θέση της υπεράσπισης, όπως διαφάνηκε και από τη μαρτυρία του Κενάν Αγιάς, ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία επικρατεί ένοπλη σύρραξη με το καθεστώς Ερντογάν και δεν υπάρχει βάση ώστε να χρησιμοποιείται αντιτρομοκρατικός νόμος εναντίον των Κούρδων. Ο ίδιος ο Αγιάς αρνήθηκε ότι είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) τονίζοντας ότι η οργάνωση που ίδρυσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές πόλεις. Στη μαρτυρία του αναφέρθηκε και στην ΕΟΚΑ, ως παράδειγμα εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που «βαφτίστηκε» ως τρομοκρατικό από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Είναι επίσης θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, Ευστάθιου Ευσταθίου, ότι η δίωξη του Αγιάς είναι πολιτική, όπως καταδεικνύει και η γενική εξουσιοδότηση του Γερμανού Υπουργού Δικαιοσύνης (2011) ώστε να συλλαμβάνονται, χωρίς ένταλμα, Κούρδοι με πολιτική δραστηριότητα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα με την εξέταση και την αντεξέταση μάρτυρα από την Υπηρεσία Ασύλου, καθώς και Γερμανίδας δικηγόρου που ασχολήθηκε με την υπόθεση του Κενάν Αγιάς. Τις επόμενες μέρες, η υπεράσπιση θα καλέσει ως μάρτυρα στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης, ώστε να τεκμηριώσει τη θέση της εν ισχύ ένοπλης σύρραξης, μέρος της οποίας είναι και το PKK γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Μιχάλης Παπαθανασίου, ανέφερε σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας, ότι καλείται να εκδώσει απόφαση 35 ημέρες μετά τη σύλληψη του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς.