Ταλαιπωρεί τον Κενάν Αγιάς και η Υπηρεσία Ασύλου

Να σταματήσει η άδικη και εθνικά επιζήμια στάση της κυπριακής Δικαιοσύνης 

  Αλέκος Μιχαηλίδης    

Είκοσι λεπτά κράτησε η διαδικασία που διεξήχθη χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σχετικά με την υπόθεση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε κάποιο κώλυμα από πλευράς υπεράσπισης, έδρας ή κατηγορούσας αρχής, αλλά από την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία ολιγωρεί στην παράδοση του φακέλου του 48χρονου στον συνήγορο υπεράσπισής του Ευστάθιο Ευσταθίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στο φάκελο του Κενάν Αγιάς ήταν αίτημα του κ. Ευσταθίου από τη Δευτέρα και δόθηκε διορία μέχρι την Παρασκευή ώστε να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Αγιάς για τη διαδικασία έκδοσής του στη Γερμανία. Βάσει των νέων στοιχείων που θα προέκυπταν από το φάκελο, θα τοποθετείτο και ο κ. Ευσταθίου εγείροντας ένσταση για την περαιτέρω κράτηση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας, ο φάκελος κρατείτο από την Υπηρεσία Ασύλου και για ακατανόητους λόγους δεν παραχωρείτο στον συνήγορο υπεράσπισης του εκζητούμενου Κούρδου αγωνιστή, ο οποίος θα παραμείνει υπό αδικαιολόγητη κράτηση για ακόμα τρεις μέρες.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο «Φ», ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου, θεωρούσε απαραίτητη την πρόσβαση στο φάκελό του, καθώς δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί επί προχείρου για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Επί τούτου, ετοιμαζόταν να διευκρινίσει ότι χωρίς το φάκελο από την Υπηρεσία Ασύλου, δεν θα συναινούσε και θα καλούσε μάρτυρα σχετικά με την ένσταση περί προσωποκράτησης. Την υστάτη, δόθηκε υπόσχεση για πρόσβαση στο φάκελο και η διαδικασία αναβλήθηκε για τη Δευτέρα. Μια διαδικασία, που σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Μιχάλη Παπαθανασίου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί 35 μέρες μετά τη σύλληψη του Αγιάς (σ.σ. συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας).

Ο κ. Ευσταθίου, μετά από μελέτη των γερμανικών εγγράφων για την έκδοση του Κενάν Αγιάς, αναμένεται να ζητήσει διευκρίνιση από τις γερμανικές διωκτικές αρχές, σχετικά με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2011. Τότε, ο αρμόδιος Υπουργός, είχε δώσει γενική εξουσιοδότηση στις γερμανικές αρχές για ελεύθερη δίωξη υπόπτων ως επικεφαλής τοπικών αντιπροσωπειών του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), πράγμα που περιλαμβάνεται και στο ένταλμα για τη σύλληψη του 48χρονου Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα. Θα ζητηθούν από τη Γερμανία οι λόγοι που ώθησαν τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει τόσο γενική εξουσιοδότηση. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, επιβεβαιώνει ότι η δίωξη του Αγιάς είναι πολιτική και «δικαιολογείται» από λίστες που προωθούν οι τουρκικές αρχές σε ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες συνεργάζονται.