Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζήτησαν ομόφωνα από το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και πίεσαν για συνομιλίες για την επίλυση των κουρδικών ζητημάτων. Κάλεσαν επίσης για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την τουρκική κυβέρνηση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

 

Την τελευταία ημέρα του ετήσιου συνεδρίου τους στο Νταντί, τα σκωτσέζικα συνδικάτα που εκπροσωπούν πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη ενέκριναν μια πρόταση που καλούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το ψήφισμα ζητά επίσης να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σε κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Τα συνδικάτα έχουν εκφράσει ισχυρή στάση ενάντια στη συνεχιζόμενη καταπίεση των κουρδικών πολιτικών και πολιτιστικών οντοτήτων από την τουρκική κυβέρνηση και έχουν ζητήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Το ψήφισμα, το οποίο έλαβε ομόφωνη υποστήριξη από περισσότερους από 300 αντιπροσώπους, τονίζει τον ουσιαστικό ρόλο του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το συνέδριο τόνισε ότι ο Οτσαλάν είναι φυλακισμένος για 25 χρόνια, με τα τελευταία τρία χρόνια να τα έχει περάσει σε πλήρη  απομόνωση χωρίς επικοινωνία, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν καμία επαφή με τη νομική ομάδα ή την οικογένειά του.

Τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Σκωτίας περιλαμβάνουν τη χρήση διπλωματικών διαύλων μέσω του ΝΑΤΟ και την απευθείας επικοινωνία και με τις δύο κυβερνήσεις για να τονιστεί η επείγουσα ανάγκη απελευθέρωσης του Οτσαλάν και η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.