Ομάδα ευρωβουλευτών καταδικάζει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να λάβουν ενιαία στάση ενάντια σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) από διάφορες πολιτικές ομάδες εξέδωσαν κοινή καταδίκη για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας στα συριακά εδάφη και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν τις φρικαλεότητες που υπέστη ο κουρδικός πληθυσμός στην περιοχή του Αφρίν μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της λεγόμενης «Κλάδος Ελιάς» της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και διήρκεσε πάνω από δύο μήνες. Η στρατιωτική επίθεση, που διεξήχθη μαζί με ένοπλες πολιτοφυλακές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) των συμμάχων της Τουρκίας, εκτόπισε περισσότερους από 300.000 πολίτες, κυρίως Κούρδους.

«Έκτοτε, ο πληθυσμός στη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα οι Κούρδοι πολίτες, έχει υποστεί εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, αναγκαστικού εκτοπισμού, αυθαίρετων συλλήψεων, βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας και καταστροφής ή κατάσχεσης περιουσίας. », δήλωσαν από κοινού οι ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να καταγγείλουν τις ενέργειες της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα για να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφρίν και σε άλλα εδάφη στη Συρία υπό τουρκικό έλεγχο, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές. Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Τουρκίας σε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική ως μέλος του ΝΑΤΟ, τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των υπογραφόντων της δήλωσης περιλαμβάνονται οι Katrin Langensiepen (Πράσινοι/EFA), Νίκος Παπανδρέου (S&D), Dietmar Köster (S&D), Malin Björk (The Left), Emmanouil Fragkos (ECR), Tineke Strik (Πράσινοι/EFA), Jan-Christoph Oetjen (Ανανέωση), Özlem Demirel (The Left), Malte Galée (Πράσινοι/EFA).

Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν περαιτέρω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) και οι Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη (STJ), μαζί με έξι επιζώντες, υπέβαλαν ποινική μήνυση στη γερμανική ομοσπονδιακή δημόσια εισαγγελία τον Ιανουάριο, ζητώντας διεξοδική έρευνα στους δράστες.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες στην Ευρώπη είχαν επικεντρωθεί σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Άσαντ και εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και το ISIS, τα δεινά του κουρδικού άμαχου πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία συχνά τα παραβλέπουν.

Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα στην Καρλσρούη να ξεκινήσει διεξοδική έρευνα για αυτές τις παραβιάσεις και κάλεσαν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση θα λογοδοτήσουν.