Μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, και οι δύο χώρες προειδοποίησαν για τρομερές συνέπειες ως απάντηση. Η επίθεση, ως αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις, με απώλειες αμάχων να αναφέρονται και διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση εν μέσω ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Μετά από επίθεση με drone στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, κλιμακώνοντας σημαντικά τις περιφερειακές εντάσεις. Αυτά τα χτυπήματα, μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε προηγούμενες ενέργειες από τον Οκτώβριο, ήταν άμεση απάντηση στην επίθεση και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ είχε στόχο 85 τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από βομβαρδιστικά B-1 από την αεροπορική βάση Dyess του Τέξας. Η επιχείρηση στόχευε σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης και αποθήκευση όπλων που χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, σηματοδοτώντας μια σθεναρή στάση των ΗΠΑ ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από αυτές τις ομάδες.

Τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 θανάτους στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, και σημαντικές ζημιές στη Συρία, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για «απρόβλεπτες συνέπειες» και από τα δύο έθνη. Οι ενέργειες των ΗΠΑ, που εκλαμβάνονται ως παραβιάσεις της κυριαρχίας, έχουν προκαλέσει κριτική από το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν, εντείνοντας τους φόβους για περαιτέρω αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε σταθερή υποστήριξη για το δικαίωμα των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα, ενώ ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell προέτρεψε για αποκλιμάκωση.

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προετοιμάζεται για διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, το επίκεντρο παραμένει η προώθηση των εκεχειριών και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, εν μέσω εντεινόμενων συγκρούσεων και εκκλήσεων για συνολική απάντηση για την προστασία του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ.