26787377

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρέπει να μειώσει σχεδόν στο ήμισυ την αρωγή του προς τους Σύρους που χρειάζονται βασική επισιτιστική βοήθεια, ελλείψει οικονομικών μέσων.

“Μια άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική κρίση στη Συρία αναγκάζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να διακόψει τη βασική επισιτιστική του βοήθεια προς 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους από τους συνολικά 5,5 εκατομμύρια” που φρόντιζε έως τώρα, αναφέρει το WFP σε ανακοίνωση.

“Αφού εξέτασε όλες τις επιλογές του” το WFP διευκρινίζει ότι υποχρεώθηκε να επιλέξει να βοηθήσει “τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα από τη μια εβδομάδα στην άλλη χωρίς επισιτιστική βοήθεια”.

“Αντί να αυξήσουμε (τις επιχειρήσεις) ή απλά να ακολουθήσουμε τον ρυθμό των αυξανόμενων αναγκών, είμαστε αντιμέτωποι με το ζοφερό σενάριο που είναι να στερηθεί ένα μέρος του πληθυσμού τη βοήθεια, τη στιγμή που οι άνθρωποι τη χρειάζονται περισσότερο”, δήλωσε ο Κεν Κροσλ, εκπρόσωπος του WFP στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Η ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ γίνεται την παραμονή της 7ης διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας και της περιοχής.

Ύστερα από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία, εκτιμάται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία οδήγησε σε σοβαρή οικονομική κρίση και εκτίναξε τις τιμές, καθώς και από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

“Σήμερα, ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα καλύπτει μόλις το 1/4 των διατροφικών αναγκών μιας οικογένειας”, σημειώνει το WFP.

“Περαιτέρω μειώσεις του συσσιτίου δεν είναι δυνατές. Η μόνη μας λύση είναι να μειώσουμε τον αριθμό των παραληπτών”, δήλωσε ο Κεν Κροσλ.

Πριν από τον σεισμό, “12,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα πλήττονταν από την πείνα”, σύμφωνα με το WFP.