Συνέδρια και φυλλάδια σε όλη την Τουρκία καλούν σε ανακήρυξη χαλιφάτου με την ανοχή (και όχι μόνο) του Ερντογάν

 

Ενώ η Τουρκία κατευθύνεται ολοταχώς για τις εκλογές τον Μάιο του 2023, εμφανίστηκε η Hizb ut Tahrir και άρχισε να ζητά την ίδρυση “χαλιφάτου”. Εκκλήσεις για το χαλιφάτο έγιναν σε συνέδρια που έγιναν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα και την Προύσα. Μπροσούρες που ζητούν το χαλιφάτο έχουν αρχίσει να διανέμονται στους δρόμους της Άγκυρας.

Η διεθνής πανισλαμιστική και φονταμενταλιστική πολιτική οργάνωση Hizb ut Tahrir (HuT), η λειτουργία της οποία έχει απαγορευτεί σχεδόν σε κάθε ισλαμική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, φαίνεται ωστόσο ότι λειτουργεί ελεύθερα στην Τουρκία χωρίς πολλά εμπόδια.

Η HuT και η θυγατρική της “Radikal Change” οργάνωσαν μια σειρά από δημόσιες συναντήσεις και συνέδρια με την ιδέα της ίδρυσης ενός “Ισλαμικού Χαλιφάτου”. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα συνέδριο στην Άγκυρα με τίτλο “Κοινωνική κατάρρευση-προβλήματα και λύση” πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Kocatepe, 1 χλμ. από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι το HuT έχει την έγκριση της κυβέρνησης για μια τέτοια ατζέντα. Ένα συνέδριο με τίτλο “Κοινωνική κατάρρευση-προβλήματα και λύση” διοργανώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Merinos, στην Προύσα. Άλλα συνέδρια από τις αρχές του 2023 διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη (08 Ιανουαρίου) και στα Άδανα (15 Ιανουαρίου), διακηρύσσοντας την ίδρυση του Χαλιφάτου.

Εξέχοντες θεολόγοι όπως ο Αμπντουλάχ Ιμάμογλου, μέλη του HuT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη του “Radikal Change” Σουλεϊμάν Ουγουρλού, του διευθυντή επικοινωνίας της Hezb ut-Tahrir της Τουρκίας, Μαχμούτ Καρ, εξέχοντες συγγραφείς και κυρίως δάσκαλοι από τα ισλαμιστικά σχολεία Imam Hatip που προωθεί και προστατεύει ο Τοούρκος πρόεδρος, έχουν λάβει βήμα σε αυτά συνέδρια. Οι ομιλητές ομολογούν πίστη στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο θεολόγος Αμπντουλάχ Ιμάμογλου διευθύνει το πρόγραμμά του “Tafsir’ul Furkan” μέσω ενός καναλιού στο youtube όπου προπαγανδίζει για το ριζοσπαστικό Ισλάμ και μιλά για την ίδρυση του Χαλιφάτου.

Τα φυλλάδια που διανέμονται από όργανα της Hizb ut Tahrir σε αυτά τα συνέδρια και στους δρόμους της Άγκυρας θέτουν στο στόχαστρό τους το Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, τις ενώσεις γυναικών, την κοσμική και μικτή εκπαίδευση και το δικαστικό σύστημα, ενώ ζητούν ένα “κράτος χαλιφάτου”. Αυτά τα συνέδρια έχουν μεγάλη απήχηση σε εκπροσώπους των συνδεδεμένων με την κυβέρνηση σχολείων Imam Hatip (IHH), της Ερυθράς Ημισελήνου, της Ένωσης Μελετητών και Μεντρεσέ (Ittihadul Ulema), του Suffa Foundation, του Prophet Lovers Foundation, του Hamidiye Foundation, του Kalem-Der, του Diyanet-Sen, του Κόμματος HUDA και του Κόμματος Refat.

Πολλοί Τούρκοι επέκριναν τέτοια συνέδρια και τα χαρακτήρισαν από τους ομιλητές που στοχεύουν τις κοσμικές αξίες ως πολιτικό κόλπο και απόπειρα πόλωσης που υποστηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ουμίτ Οζντάγ, γνωστός κοσμικός κεμαλιστής, και ηγέτης του Κόμματος Νίκης (Zafer) επέκρινε έντονα τέτοια συνέδρια και ομιλητές που “θέλουν να σπάσουν τον κοσμικό ιστό της χώρας και να καταστρέψουν το όνειρο του Κεμάλ Ατατούρκ”.

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της Hizb ut Tahrir στις 23 Φεβρουαρίου 2021, με τις λέξεις “Παιδικό κάλεσμα για το χαλιφάτο στην 100η επέτειο της πτώσης Χιτζρί”, τα τουρκικά παιδιά χρησιμοποίησαν ιστορικά ονόματα για να συστηθούν και στη συνέχεια είπαν: “100 χρόνια χωρίς το Χαλιφάτο είναι αρκετά. Ω Μουσουλμάνοι, σας φωνάζουμε, επανιδρύστε το χαλιφάτο”.

Προ δυόμιση ετών ένα ειδησεογραφικό περιοδικό, φίλα προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, πυροδότησε συζήτηση και σφοδρή αντιπαράθεση στην Τουρκία, με το νέα του πρωτοσέλιδο στο οποίο υποδήλωνε ότι έχει έρθει η ώρα για την ανακήρυξη ισλαμικού χαλιφάτου στη χώρα, μετά την μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Πέτρος Κράνιας