Συναντήσεις Τουρκίας, Ισραήλ και KRG για νέο αγωγό φυσικού αερίου
Συναντήσεις Τουρκίας, Ισραήλ και KRG για νέο αγωγό φυσικού αερίου
- Date: 1 Απριλίου, 2022
- Categories:Διεθνή

- Date: 1 Απριλίου, 2022
- Categories:Διεθνή
Συναντήσεις Τουρκίας, Ισραήλ και KRG για νέο αγωγό φυσικού αερίου
Το Reuters αναφέρει ότι η Τουρκία, το Ισραήλ και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν συναντήθηκαν για να συνεργαστούν για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το Reuters ανέφερε διεξαγόμενες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, από το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το "Λεβιάθαν", σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο. Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι υπάρχει επίσης ένα σχέδιο μεταφοράς, με τη βοήθεια του Ισραήλ, φυσικού αερίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία και την Ευρώπη, και ότι αυτό ήταν λόγος που εξόργισε το Ιράν και αποφάσισε να χτυπήσει την κουρδική πρωτεύουσα, Ερμπίλ, με πυραύλους πριν από κάποιες εβδομάδες.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεργασία για το φυσικό αέριο ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού για τις διμερείς μας σχέσεις» και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν έτοιμος να στείλει κορυφαίους υπουργούς στο Ισραήλ για να αναβιώσει η ιδέα του αγωγού που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Το Reuters επικαλέστηκε έναν Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται από τότε που ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «συγκεκριμένες αποφάσεις» τους επόμενους μήνες σχετικά με μια προτεινόμενη διαδρομή και τις συμμετέχουσες χώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν αξιωματούχοι του κλάδου που έχουν αμφιβολίες, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στην παραγωγή και η γεωπολιτική θα μπορούσαν να αφήσουν το σχέδιο νεκρό.
Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ δήλωσε στο Ynet News την Κυριακή ότι πολλά ζητήματα δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. «Πρέπει να βρεθεί οικονομικά εφικτό σχέδιο, κάτι που δεν είναι αυτονόητο», είπε.
«Η Τουρκία προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, για την εγχώρια κατανάλωση της, καθώς και ως ένα κανάλι προς χώρες της νότιας Ευρώπης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα του ισραηλινού φυσικού αερίου.
Το Reuters επικαλέστηκε επίσης Ιρακινούς και Τούρκους αξιωματούχους δηλώνοντας ότι ένα εκκολαπτόμενο σχέδιο για την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ να προμηθεύει αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη, με τη βοήθεια του Ισραήλ, είναι μέρος αυτού που εξόργισε το Ιράν να χτυπήσει την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ με βαλλιστικούς πυραύλους πριν από λίγες εβδομάδες.
Η επίθεση της 13ης Μαρτίου στην Ερμπίλ ήταν μια επίθεση από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και το γεγονός πως η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο.
Το IRGC είπε ότι το χτύπημα έπληξε ισραηλινά «στρατηγικά κέντρα» στην Ερμπίλ και αποτελούσε αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο μέλη του στη Συρία.
Ωστόσο, η επιλογή του στόχου συζητήθηκε εκτενώς. Οι περισσότεροι από τους 12 πυραύλους είχαν χτυπήσει τη βίλα ενός Κούρδου επιχειρηματία που εμπλέκεται στον ενεργειακό τομέα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.
Ένας Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας αναφέρθηκε σχετικά: «Υπήρχαν δύο πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ενέργειας στη βίλα για να συζητηθεί η αποστολή φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν στην Τουρκία μέσω ενός νέου αγωγού».
Αναφέρθηκε επίσης ότι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητηθεί η προμήθεια φυσικού αερίου του Ιράκ στην Τουρκία και την Ευρώπη, αλλά δεν ανέφεραν το πού πραγματοποιήθηκαν.
Ένας Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ με γνώση των σχεδίων, φέρεται να αποκάλυψαν ότι η βίλα που χτυπήθηκε από τους ιρανικούς πυραύλους ανήκε στον επιχειρηματία Μπαζ Καρίμ Μπαρζαντζί που εργαζόταν για την ανάπτυξη του αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου.
Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι σχολίασαν επίσης το θέμα χωρίς να δώσουν τα ονόματά τους. Ο ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος είπε:
«Έγιναν κάποιες συνομιλίες για εξαγωγές φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ και γνωρίζουμε ότι το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Το υποστηρίζει και η Τουρκία», ενώ ο ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο συναντήσεις για να συζητήσουν το θέμα, με ειδικούς της ενέργειας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στη βίλα του Μπαρζαντζί, οι οποίες, όπως είπε, εξηγούν την επιλογή του στόχου για την πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Αφήστε ένα σχόλιο