Σε μια ομαδική συνάντηση με τους σεισμόπληκτους στο Χατάι, η συμπρόεδρος του κόμματος DEM Tülay Hatimoğulları κατήγγειλε την απουσία και την αδράνεια της κυβέρνησης και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι εγκατέλειψε τα θύματα του σεισμού, προσθέτοντας τον πόνο λόγω αμέλειας.

Εάν η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει όλους τους πόρους της αμέσως μετά τους τεράστιους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η ζημιά θα μπορούσε να είχε μειωθεί κατά το ήμισυ, δήλωσε η Tülay Hatimoğulları, συμπρόεδρος του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός της. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο σεισμόπληκτο Χατάι αντί στο τουρκικό κοινοβούλιο.Στην ομιλία της, η Hatimogulları κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι παραμελεί τους σεισμόπληκτους και μεγαλώνει τον πόνο τους μέσω της αδράνειας.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του κόμματος, βουλευτές, πολυάριθμοι σεισμόπληκτοι και Μητέρες της Ειρήνης, λειτούργησε ως πλατφόρμα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό και να καταδικάσουμε την κυβέρνηση για την έλλειψη παρουσίας και υποστήριξης.

Η Hatimoğulları, η οποία γεννήθηκε σε μια οικογένεια Αραβοαλεβιτών στην περιοχή Samandag της Hatay, συνέχισε να επικρίνει τις πολιτικές που έβλεπε ως μεροληπτικές, ιδιαίτερα κατά των διαφορετικών κοινοτήτων του Hatay, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων και των Αλεβιτών. Καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση γης στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες έχουν οδηγήσει σε σημαντικό εκτοπισμό και ταλαιπωρία στον τοπικό πληθυσμό.

Στην ομιλία της, η συμπρόεδρος του κόμματος DEM ζήτησε την κατάργηση της πρόσφατης νομοθεσίας, η οποία, όπως είπε, θα διευκόλυνε τον έλεγχο της γης σε περιοχές που έχουν πληγεί από την καταστροφή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αδικίες κατά των πολιτών του Χατάι.

Στον απόηχο των σεισμών, η Hatimoğlulları είχε αφηγηθεί την εμπειρία της από πρώτο χέρι για το χάος που ακολούθησε τον σεισμό. Τόνισε την αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει επαρκή υποστήριξη, αφήνοντας τους ντόπιους να φροντίζουν μόνοι τους τις πληγές τους, βασιζόμενοι σε εθελοντικά πληρώματα και περιορισμένους πόρους.

«Ήμουν εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες. Για δύο ημέρες σε κάποιες περιοχές, τρεις ημέρες σε άλλες, το κράτος απουσίαζε. Κανείς από εσάς δεν ήταν εκεί», είχε πει στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενη στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού συμμάχου του, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

«Ένας χρόνος πέρασε και το κράτος εξακολουθεί να απουσιάζει», είπε η Χατιμογλουλαρί στην ομιλία της την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας όσα είπε πριν από ένα χρόνο.

Η Hatimoğlulları ολοκλήρωσε την ομιλία της δεσμεύοντας να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες τις ανάγκες των σεισμόπλοιπτων και να μετατρέψει το πένθος σε αντίσταση. Τόνισε την αποφασιστικότητα του λαού του Χατάι και της ευρύτερης κοινότητας που επλήγη από τον σεισμό να ανοικοδομηθεί και να ανακάμψει, παρά τις προκλήσεις που θέτει η κυβερνητική κακοδιαχείριση και  αμέλεια.