Στρατός του Νότου: Η Τουρκία σχεδιάζει Νέα Στρατιά στα σύνορα με Ροζάβα και ιρακινού Κουρδιστάν

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος- IYI,  Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει μια νέα στρατιά που θα ονομάζεται  «Στρατός του Νότου» στα σύνορα με τη Ροζάβα (βόρεια Συρία) και την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ερμήνευσε αυτές τις δηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «κωμωδία και χιούμορ».

Από την άλλη, οι λεπτομέρειες του σχεδίου του «Στρατού του Νότου», αναφέρθηκαν από τους Ακσενέρ και Κιλιτσντάρογλου.

Τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις Προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου και στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 28ης περιόδου στην Τουρκία συμπεριέλαβαν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από άλλες χώρες, κυρίως Σύρους και Αφγανούς, στην προεκλογική προπαγάνδα της Τουρκίας.

Το θέμα της «ασφάλειας των συνόρων» μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης είναι θέμα συζήτησης εδώ και καιρό.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ροζάβα και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK εντός του εδάφους της περιοχής του Κουρδιστάν βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα εδώ και χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύφθηκε ότι η πτέρυγα της αντιπολίτευσης ετοίμαζε ένα νέο σχεδιασμό στη συνοριακή περιοχή με το όνομα «Στρατός του Νότου».

Οι δηλώσεις της Ακσενέρ για τον «Στρατό του Νότου»

Η Πρόεδρος του Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχε ότι θα δημιουργήσουν μια νέα στρατιά που θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Ροζάβα και της περιοχής του Κουρδιστάν από τη Χατάι έως το Χακάρι.

Η Ακσενέρ είπε: «Σε μια εικόνα όπου τα σύνορά μας καταρρέουν, δεν είναι δυνατό για τον κ. Ερντογάν και τους φίλους του να διατηρήσουν την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό, μόλις ανέβουμε στην εξουσία, θα ιδρύσουμε τον Νότιο Στρατό.

«Κωμωδία και χιούμορ»

Ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, αξιολόγησε αυτές τις εκφράσεις με τις λέξεις «σαν κωμωδία και χιούμορ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή όπου φιλοξενούνταν, ο Ακάρ είπε:

«Ο στρατός μας έχει περίπου 500 χιλιάδες άτομα. Οι στρατηγοί, οι ναύαρχοι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί μας στο στρατηγείο εξετάζουν κάθε θέμα. Όταν γίνεται κάτι δεν γίνεται στο «τσακ», ούτε ο υπουργός ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου λέει οτιδήποτε από μόνος του.

Υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουν προβλήματα. Ποια είναι η ανάγκη, ποιο είναι το πρόβλημα; Ποιος το λέει; Υπάρχει μια καθιερωμένη τάξη εδώ. Υπάρχουν Ένοπλες Δυνάμεις που λειτουργούν στα πλαίσια του Συντάγματος, υπάρχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εκεί είναι ο Διοικητής της Χερσαίας Δυνάμεων, Τι πιστεύουν, δεν  το ξέρουν;».

Λεπτομέρειες του Σχεδίου

Αναφέρεται ότι το εν λόγω σχέδιο προετοιμάστηκε από τον σύμβουλο της Μεράλ Ακσενέρ και τον πρώην στρατιωτικό δικαστή Ahmet Zeki Üçok και παρουσιάστηκε τόσο στην Ακσενέρ όσο και στον Πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο συντάκτης της Cumhuriyet, Μπαρίς Πεχλιβάν έγραψε  για τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου έργου.

Το έργο προορίζεται να υλοποιηθεί σε μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει ολόκληρα τα σύνορα της Ροζάβα και της περιοχής του Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται οι επαρχίες Χατάι, Αντέπ, Κιλίς, Ούρφα, Μαρντίν, Σιρνάκ και Χακάρι.

Αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός, ο οποίος σχεδιάζεται να βρίσκεται στο τυπικό επίπεδο στρατού όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά και το προσωπικό, σχεδιάζεται να αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες σε επίπεδο ταξιαρχίας και να εκπαιδεύεται και να εξοπλιστεί για να συμμετέχει σε «διασυνοριακές» επιχειρήσεις.

Εξετάζει επίσης τη λήψη υποστήριξης από UAV παρατήρησης και  ένοπλα drones στις δραστηριότητες αυτής της δύναμης.