Ο ανώτατος Σύριος Κούρδος Διοικητής Mazloum Abdi πήρε συνέντευξη σχετικά με την αυξανόμενη απειλή της αναζωπύρωσης του ISIS και την αποτυχία των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαρκή υποστήριξη στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας της βορειοανατολικής Συρίας στον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής ομάδας ISIS .

 

Η αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) είναι επικείμενη, προειδοποίησε ένας ανώτατος Σύριος Κούρδος διοικητής, καθώς η εξτρεμιστική ομάδα εκμεταλλεύεται τα αυξημένα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με έναν αυξανόμενο πληθυσμό ριζοσπαστών που αναδύονται από καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή . Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δεσμευτούν σε «ουσιαστική δέσμευση» με την αυτόνομη διακυβέρνηση στη βορειοανατολική Συρία και να υποστηρίξουν τις τοπικές δυνάμεις που συμμαχούν με τις ΗΠΑ στον αγώνα τους ενάντια στο ISIS, δήλωσε ο διοικητής, Μαζλούμ Άμπντι, σε πρόσφατη συνέντευξη.

Με τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στον πόλεμο του Ισραήλ και της Γάζας, το ISIS αναμένεται να εντείνει τις επιθέσεις του κατά των τοπικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και να ανακτήσει τη δύναμή του έχοντας ήδη επεκτείνει την παρουσία του σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς στη συριακή έρημο, είπε ο Abdi. Το ISIS εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία που δημιουργούνται από την άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επίσημα την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ως συνομιλητή στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του Daesh (ISIS), παρά την πίστη μεταξύ των ΗΠΑ και των SDF, την ασφάλεια της AANES.

Η συνέντευξη του Abdi, που διεξήχθη από τον Amberin Zaman του Al-Monitor, παρέχει μια εικόνα για την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους που ακολούθησε ο πόλεμος στη Γάζα, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, σημείωσε ο Abdi, επισημαίνοντας μια μεγάλη βομβιστική επίθεση στο Κερμάν του Ιράν και μια ανταλλαγή πυροβολισμών στο θέατρο στη Μόσχα , Ρωσία.

Η επίθεση του Ισραήλ σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, την περασμένη εβδομάδα, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο Abdi είπε : «Το Daesh εκμεταλλεύεται το [περιφερειακό] χάος για να αυξήσει τις επιθέσεις του εναντίον μας. Ταυτόχρονα, οι πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με το Ιράν έχουν επίσης αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον μας μαζί με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ιδιαίτερα στο Deir Ezzor».

«Εν τω μεταξύ, οι περιοχές υπό τουρκική κατοχή στη βόρεια Συρία – Τελ Αμπιάντ, Αζάζ και Ιντλίμπ – παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για το Νταές», πρόσθεσε ο διοικητής.

Ο Άμπντι είπε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο καθώς θα εξαπλωθεί η περιφερειακή σύγκρουση. «Αυτή [η κλιμάκωση] δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Αλλά υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις στην περιοχή που ταράζουν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Η οικονομική κρίση στη Συρία στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης βορειοανατολικής χώρας, συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ISIS και ο Παγκόσμιος Συνασπισμός πρέπει να το αντιμετωπίσει, είπε ο Abdi.

«Η ανεργία αυξάνεται στα ύψη και αυτό ωφελεί επίσης το Daesh (ISIS), διευκολύνοντας τη στρατολόγηση. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να λαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από τους συμμάχους μας. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα κονδύλια συρρικνώνονται. Η αποφασιστικότητα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να νικήσει το Daesh έχει αποδυναμωθεί».

Ο συνεχής βομβαρδισμός της βόρειας και ανατολικής Συρίας από την Τουρκία, ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές υποδομές και άφησε εκατομμύρια χωρίς βασικές ανέσεις, προσθέτει περαιτέρω στην ευπάθεια της περιοχής ως τόπος αναπαραγωγής του ISIS, είπε .

Εν τω μεταξύ, οι SDF αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο των προσφυγικών καταυλισμών της περιοχής που κρατούν τις οικογένειες του ISIS, με ανεπαρκή υποστήριξη από τη διεθνή σκηνή. Στο Al Hol Camp και στο Roj Camp έχουν καταφύγει  συζύγους των μελών του ISIS και τα παιδιά τους από την τελευταία ήττα του ISIS στις αρχές του 2018. Δεκάδες χιλιάδες κορίτσια και αγόρια έχουν μεγαλώσει στους καταυλισμούς και κινδυνεύουν να διεισδύσουν στην εξτρεμιστική ιδεολογία.

«Στα στρατόπεδα κράτησης εδώ στο al-Hol, στο Roj, νέες γενιές ακόμη πιο ριζοσπαστικών μαχητών του ISIS, αγόρια και κορίτσια, ωριμάζουν και σχεδιάζουν τη διαφυγή τους», είπε ο Abdi.