Στο έλεος του Ερντογάν: Αίρεται η ασυλία Κιλιτσντάρογλου - Εν αναμονή της ποινής ο Ιμάμογλου

 

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν και η νέα πραγματικότητα φέρνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και ειδικότερα για το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Η επόμενη μέρα των εκλογών έχει αφήσει και τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό των κεμαλιστών και μέχρι πρότινος υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο έλεος του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας, καταδικασμένους σε ένα παιχνίδι της “γάτας με το ποντίκι”, μέχρις ότου να επιθυμήσει ο Ερντογάν να τους τελειώσει. Το μοναδικό κόμμα της Τουρκίας, που ασχέτως των εθνικιστικών του πεποιθήσεων, είναι το μόνο που μπορεί να αντιταχθεί στην “ιρανοποίηση” της Τουρκίας είναι αντιμέτωπο με τη διάλυση.

Άρση ασυλίας Κιλιτσντάρογλου

Προ των πυλών βρίσκεται η άρση της ασυλίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς δεν προτάθηκε για βουλευτής σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία και επίσης δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, ο αρχηγός κόμματος δεν γίνεται αυτομάτως βουλευτής. Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επισήμως μόλις οι νεοεκλεγείς βουλευτές ορκιστούν στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

Απότοκο αυτού είναι το εξής: Ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα 40 ποινικές καταγγελίες, οι 16 από τις οποίες βασίζονται στην κατηγορία της “προσβολής, απειλής και συκοφαντίας κατά του προέδρου”. Εάν αυτές οι ποινικές καταγγελίες εγκριθούν από την εισαγγελία, ο “κύριος Κεμάλ” θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Άλλες κατηγορίες εναντίον του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνουν “απόπειρα επηρεασμού του δικαστικού σώματος, ρητή εξύβριση, συκοφαντία, απειλή, εξύβριση δημοσίων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας, έπαινος εγκλήματος και εγκληματία”.

 

Το φυλλάδιο ΑΚΡ – Γκιουλέν

Μεταξύ των κατηγοριών που θα απαγγελθούν εναντίον του είναι μία που αφορά ένα φυλλάδιο του 2020 που περιγράφει λεπτομερώς τη σύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν. Στο φυλλάδιο με το όνομα “Το πολιτικό πόδι της FETÖ σε 21 ερωτήσεις”, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου ανέφεραν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα μήνυση σχετικά με αυτό το φυλλάδιο, ο ηγέτης του CHP θέλει να έρθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ AKP – Γκιουλέν.

Καμία ασυλία για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης

Οι άλλοι ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας δεν θα μπορούν επίσης να υπηρετήσουν ως βουλευτές, καθώς ήταν υποψήφιοι αντιπρόεδροι. Ως εκ τούτου, η ηγέτης του Καλού Κόμματος (İYİ) Μεράλ Ακσενέρ, ο αρχηγός του DEVA Αλί Μπαμπατζάν, ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ νταβούτογλου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουισάλ και ο αρχηγός του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) Τεμέλ Καραμολάογλου θα χάσουν επίσης την ασυλία τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε έρευνα εναντίον αυτών των ηγετών.

Η υπόθεση Ιμάμογλου

Από την άλλη πλευρά, ένα εφετείο εξακολουθεί να εξετάζει την ποινή φυλάκισης και την πολιτική απαγόρευση που επιβλήθηκε στον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πέρυσι με την κατηγορία της “προσβολής” των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Εάν η ποινή επικυρωθεί από το εφετείο, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε 11 μέλη του YSK ενώ μιλούσε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, όταν γνωμοδότησε ότι έπρεπε να ακυρωθούν και να επαναληφθούν οι εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet, έγραψε σχετικά με τον δήλαρχο Κωνσταντινούπολης: “Ο Εκρέμ Ιμάμογλου  καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για εξύβριση των μελών του YSK. Ο  Ιμάμογλου άσκησε έφεση.  Το μήνυμα του Κιλιτσντάρογλου το πρωί των εκλογών ότι έχασε, δηλώνοντας ότι προτάθηκε για αρχηγός του CHP, επηρεάστηκε από μια είδηση ​​που έλαβε από το Εφετείο”. Ο Σελβί γράφει “ο Ιμάμογλου έμαθε ότι το Εφετείο ενέκρινε την ποινή του”.

Βέβαια ο Σελβί συμπληρώνει: “Δεν ξέρω πόσο αληθινό είναι. Στη συνέχεια, σκέφτηκε, “Εάν εμπίπτω στο πεδίο εφαρμογής της πολιτικής απαγόρευσης, δεν μπορώ να είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Εάν γίνω πρόεδρος του CHP προτού η απόφαση να οριστικοποιηθεί, δεν μπορούν να απαγορεύσουν στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ενασχόληση με την πολιτική”.

Όπως προσθέτει ο Σελβί: “αν ρωτήσετε εάν  ο Ιμάμογλου είναι υποψήφιος για τη Γενική Προεδρία του CHP, μπορώ να του δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση. Είναι υποψήφιος, λέω. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν θέλουν τον Ιμάμογλου στην οργάνωση και στους δήμους, ειδικά στις επαρχιακές οργανώσεις της Κωνσταντινούπολης. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Άγκυρα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου. Οι δήμαρχοι εναντίον  του Ιμάμογλου δεν θέλουν να καθορίσει αυτός τις λίστες για τις τοπικές εκλογές. Εάν ο Κιλιτσντάρογλου  τους υποσχεθεί να είναι υποψήφιοι ξανά, είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν”.

Από την άλλη ο αρθρογράφος της (όσο το δυνατόν) πιο αντικειμενικής εφημερίδας Sözcü, Σαϊγκί Οζτούρκ έγραψε ότι ο Ερντογάν αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να καταδικάσει τον Ιμάμογλου: “Τώρα, γίνεται προσπάθεια από κάποιους κύκλους να κάνουν τον Ιμάμογλου πρόεδρο του CHP. Ωστόσο, παροράται η καταδικαστική απόφαση εναντίον του. Αυτό είναι το μόνο πράγμα. Είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη η καταδίκη Ιμάμογλου από τον Υπουργό Εσωτερικών ανά πάσα στιγμή. Αυτό αναμένει ο Υπουργός Εσωτερικών, τη σχετική οδηγία του προέδρου.

Ο Ιμάμογλου ενδέχεται να απολυθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο Υπουργός Εσωτερικών την ημέρα που θα δοθεί η εντολή. Άλλωστε, ο Ιμάμογλου μπορεί να τεθεί σε αναστολή όποτε το κρίνει σκόπιμο, όχι μόνο με δικαστική απόφαση, αλλά και με έγκριση του υπουργού Εσωτερικών. Εδώ αναμένεται η κατάλληλη στιγμή…”

Πέτρος Κράνιας