Στο έδαφος του Ισραήλ οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

 

Η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων, υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, πέρασε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας στο  έδαφος της Αιγύπτου και λίγο αργότερα παραδόθηκε στα χέρια της ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet) και εισήλθε στο έδαφος του Ισραήλ, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Την είδηση ότι οι 13 όμηροι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωσή τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).

 

Στο έδαφος του Ισραήλ οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

 

Ισραηλινοί όμηροι

Πηγή στις τάξεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσε την πληροφορία ενός δημοσιογράφου του AFP.

“Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ διεξήγαγαν την επιχείρηση (…), πρόκειται για την πρώτη ομάδα βάσει της συμφωνίας”.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε “επίσης Ταϊλανδούς” πολίτες σήμερα, επιπροσθέτως των Ισραηλινών ομήρων, παρουσιάζοντας αυτές τις απελευθερώσεις ως μια “χειρονομία”.

Οι Ταϊλανδοί όμηροι δεν αναφέρονταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους, ωστόσο ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως 10 εξ αυτών “απελευθερώθηκαν”. Μαζί τους απελευθερώθηκε και ένας υπήκοος Φιλιππίνων.

ερτετερ

Οι τελευταίοι έχουν φτάσει ήδη στο έδαφος του Ισραήλ και έχουν οδηγηθεί σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις.

Μπέρμποκ: Τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων της Χαμάς

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε απόψε ότι τέσσερις εκ των 24 ομήρων που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς έχουν γερμανική υπηκοότητα.

“Είμαι απίστευτα ανακουφισμένη που απελευθερώθηκαν 24 όμηροι (που κρατούνταν) στη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Γερμανών – και που ένας πατέρας, ύστερα από 49 ημέρες κόλασης και απίστευτου φόβου, μπορεί επιτέλους να αγκαλιάσει ξανά τις δυο μικρές κόρες του και τη σύζυγό του”, είπε η Μπέρμποκ σε συνεδρίαση του κόμματός της. “Η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ιδίως των Γερμανών, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα”, σημείωσε στη συνεδρίαση των Πρασίνων.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε πως το Βερολίνο αναγνωρίζει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. “Η ανακωχή πρέπει να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διασφαλιστεί πως ο λαός της Γάζας θα λάβει ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως φάρμακα, τρόφιμα, νερό κ.ά.”, τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Για “κόλαση επί γης” έκανε λόγο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, περιγράφοντας την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

IDF: Σε καλή κατάσταση οι απελευθερωθέντες

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι απελευθερωμένοι όμηροι, 13 Ισραηλινοί και 11 αλλοδαποί, έχουν όλοι υποβληθεί σε αρχικές ιατρικές εξετάσεις και είναι σε καλή κατάσταση.

Μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ για τους απαραίτητους σωματικούς και ψυχικούς ελέγχους και να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους.

Οι ξένοι, από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, θα συναντήσουν εκπροσώπους των χωρών τους, ανέφερε ο Ισραηλινός υποναύαρχος.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν όλοι με ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε νοσοκομεία, όπου θα συναντήσουν τους συγγενείς τους για πρώτη φορά εδώ και 49 ημέρες.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας από αυτούς που επιστρέφουν στο σπίτι έχει ακόμα ένα μέλος της οικογένειας ή συγγενή που δολοφονήθηκε ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Είναι μια μεγάλη θλίψη αναμεμειγμένη με χαρά και ενθουσιασμό”, συνέχισε ο υποναύαρχος Χαγκάρι.

Μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν απόψε είναι η Χάνα Κατζίρ, για την οποία η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι πέθανε στην αιχμαλωσία. “Αυτή είναι η απόδειξη ότι [το κοινό] θα πρέπει να βασίζεται σε επίσημες πηγές”, κατέληξε ο εκπρόσωπος των IDF.

Νετανιάχου: Δεσμευόμαστε να γυρίσουν όλοι οι όμηροι και να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου

Στην πρώτη του δήλωση μετά την απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: “Ολοκληρώσαμε την επιστροφή των πρώτων από τους ομήρους μας – των παιδιών, των μητέρων τους και άλλων γυναικών. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένας ολόκληρος κόσμος”.

“Αλλά τονίζω σε εσάς, τις οικογένειες των ομήρων, και σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ: Είμαστε δεσμευμένοι στην επιστροφή όλων των απαχθέντων μας”, πρόσθεσε. “Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε όλους τους στόχους του”.

Ο Benny Gantz, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, εξέδωσε δήλωση στην οποία σημειώνει ότι “όλο το Κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάμεικτων συναισθημάτων – χαράς, πόνου, λύπης και αποφασιστικότητας”, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό ομήρων απελευθερώθηκε απόψε.

Αποκάλεσε δε τον αγώνα για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων “ηθική επιταγή” και δεσμεύθηκε να συνεχιστεί η μάχη στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι.

Μέρος της συμφωνίας

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια εφαρμογής της συμφωνίας για την τετραήμερη εκεχειρία. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων όλα τα παιδιά, τις μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικώς να απελευθερώσει περισσότερα, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για ακόμη μερικές ημέρες.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα.

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι απελευθέρωση 2

Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι απελευθέρωση

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. “Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει”, είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη “είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες”.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής έχει τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων.