Στις τουρκικές φυλακές από τα 17 του χρόνια

Η αλήθεια για τον Κενάν Αγιάς

Αλέκος Μιχαηλίδης

Συνελήφθη πρώτη φορά το 1991, στα 17 του χρόνια με την κατηγορία συμμετοχής σε διαδήλωση. Ήταν εποχή που το PKK είχε έντονη δράση στα βουνά και στις πόλεις, εποχή που το κουρδικό κίνημα ήταν ενιαίο και αμείλικτο. Ο Οτσαλάν είχε καταφέρει να ενώσει τους Κούρδους και τις Κούρδισσες και να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνημα, ένοπλο ή μη, τόσο για την ανεξαρτησια του Κουρδιστάν όσο και για την κοινωνική χειραφέτηση.

Ο Κενάν Αγιάς, που τραβολογούμε τούτες τις μέρες στα κυπριακά δικαστήρια, δεν συνελήφθη τότε ως μέλος του Πε Κε Κε, μα επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των Κούρδων. Και όμως, καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση από το τουρκικό καθεστώς, μαζί με τον αδερφό του. Με την αποφυλάκισή του το 2003, δραστηριοποιήθηκε σε πολιτικό επίπεδο για τον κουρδικό αγώνα που συνέχιζε αδιαλείπτως. Η κατάσταση, όμως, στην Τουρκία που έδειχνε δήθεν διαλλακτική αλλά συνέχιζε τη σφαγή των Κούρδων, καθώς και το ότι ήταν πάντα υπό παρακολούθηση ως ύποπτος για δράση εναντίον του τουρκικού κράτους, τον υποχρέωσε να διαφύγει στην Κύπρο.

Ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, συμμετείχε σε συνέδρια, μίλησε και ξαναμίλησε για το Κουρδιστάν, την πάλη του, αλλά και για την κατάσταση του παρόντος καπιταλιστικού συστήματος, την κρίση της τουρκικής εξουσίας και άλλα πολλά. Όντας διανοούμενος της εποχής του, παρενέβη όποτε του δόθηκε η ευκαιρία για να βοηθήσει στον μεγάλο αγώνα της κουρδικής απελευθέρωσης. Και το πλήρωσε, επειδή οι γερμανικές διωκτικές αρχές, λειτουργούν ως μεσάζοντες της Τουρκίας εντός ΕΕ και δεν αμελούν να κυνηγούν Κούρδους και Κούρδισσες, όχι για αξιόποινες πράξεις, μα για συμμετοχή σε πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, φιλανθρωπικούς εράνους.

Η Κύπρος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αδικία που συντελείται εις βάρος του κουρδικού λαού, ακόμα και αν ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση σωπαίνει μπροστά στα τουρκικά εγκλήματα, ακόμα και αν προσέθεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων επειδή έτσι ήθελε η Τουρκία. Δεν πρέπει να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η όποια έκδοση του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία, καθώς από εκεί θα καταλήξει στα τουρκικά μπουντρούμια με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα παραπάνω στις κυπριακές φυλακές και η κυπριακή δικαιοσύνη οφείλει να αναλογιστεί αν άξιζαν οι 77 μέρες φυλάκισης του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ για τον ίδιο λόγο το 2019. Η Κύπροςείναι υποχρεωμένη να συμπράττει και να υποστηρίζει δίχως ταλαντεύσεις τον αγώνα του κουρδικού έθνους και να κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για να βοηθήσει τους εξόριστους Κούρδους που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί μας. Και επιτέλους, να αφαιρέσει το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, για να μην υπάρχει η παραμικρή δυστοκία στην απόρριψη των γερμανικών/τουρκικών αιτημάτων και για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ένα μήνυμα υπεράσπισης της κουρδικής ελευθερίας. Η οποία συνδέεται αναντίλεκτα και με την κυπριακή ελευθερία. Ο Κενάν Αγιάς είναι και δικός μας αγωνιστής.