Ο Ντουράν Καλκάν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες στις επιχειρήσεις τους κατά των Κούρδων ανταρτών στις περιοχές Zap και Metina (Metîna) του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Ντουράν Καλκάν ισχυρίστηκε ότι από τις 20 Νοεμβρίου ο τουρκικός στρατός έχει υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα στην ιστορία κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών στις περιοχές Zap και Metina (Metîna) του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σε συνέντευξή του στο Medya Haber TV την Τετάρτη, ο Καλκάν επεσήμανε τα «απτά αποτελέσματα» των «επαναστατικών ενεργειών» των Κούρδων ανταρτών και τόνισε την «αδυναμία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» να αρνηθούν τον αντίκτυπό τους.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατανόησης των συνεπειών των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Καλκάν τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες του τουρκικού στρατού, δεν κατάφερε να καταλάβει τα προπύργια του PKK, ακόμη και με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Επέκρινε επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η Τουρκία είχε θέσει στο παρελθόν όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των κουρδικών ανταρτικών δυνάμεων στις περιοχές Zap, Metina και Avashin (Avaşîn) της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν συνεχίζονται από τον Απρίλιο του 2022.

Τα στοιχεία για τις απώλειες που δίνουν οι τουρκικές αρχές και η στρατιωτική πτέρυγα του PKK,HPG σε αυτές τις συγκρούσεις συχνά έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι απέκρυψε τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις της κατά του PKK.

Από την άλλη πλευρά, φίλοι Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το PKK στο βόρειο Ιράκ έχουν κοινοποιήσει τα ονόματά τους και το πού πέθαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον θάνατό τους.