Η Helin Ümit, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προειδοποιεί για τις προθέσεις της Τουρκίας να ενσωματώσει το Κιρκούκ στην επικράτειά της. Κατηγορεί επίσης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι προδίδει την κουρδική υπόθεση.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, το εξέχον στέλεχος του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) Helin Ümit προειδοποίησε για τους εδαφικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην ιρακινή πόλη Κιρκούκ και κατηγόρησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι προδίδει την κουρδική υπόθεση.

Οι συλλήψεις της Ümit αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου στο οποίο έχει επικρίνει τη μεταχείριση των Κούρδων από την τουρκική κυβέρνηση και την ανεπιφύλακτη κράτηση του ηγέτη του PKK Abdullah Öcalan στη φυλακή του νησιού İmralı τους τελευταίους 30 μήνες. Τόνισε τη σημασία που έχουν οι Τούρκοι διανοούμενοι να πάρουν θέση ενάντια στις πολιτικές απομόνωσης και γενοκτονίας κατά του Οτσαλάν και του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Ümit, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την κήρυξη του Κιρκούκ ως τμήμα του εδάφους της Τουρκίας. «Βλέπουμε τα σχέδια της Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε το Εθνικό Σύμφωνο, το σχέδιο Μοσούλη, Κιρκούκ. Στόχος τους είναι να καταλάβουν τη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Σκοπεύουν να χαράξουν μια γραμμή από τη Μεσόγειο στη Μοσούλη. έχουν σχέδια για κατοχή. Σε απάντηση, οι αντάρτες μας επιδεικνύουν σημαντική αντίσταση», προειδοποίησε. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να μην τρέφουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις», πρόσθεσε.

«Κυρίως, προτρέπω την κουρδική κοινότητα, ιδιαίτερα τον κουρδικό λαό στο Μπασούρ [Ιρακινό Κουρδιστάν], τους Κούρδους διανοούμενους και τους Κούρδους πολιτικούς, να είναι προσεκτικοί. Υπάρχει πραγματικά ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Ακόμη και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα έναν δημοκρατικό Τουρκμενικό τομέα, θα μπορούσαν να κηρύξουν το Κιρκούκ, το οποίο είναι ιστορικά τμήμα του Κουρδιστάν, ως τουρκικό έδαφος. Οι προετοιμασίες για αυτό είναι σε εξέλιξη», επανέλαβε.

Ο Ουμίτ ασκεί επίσης έντονη κριτική στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατηγορώντας τον ότι προδίδει την κουρδική υπόθεση και αμφισβητεί την κουρδική του κληρονομιά. Ισχυρίζεται, «Ο Χακάν Φιντάν είναι ένας «devşirilmiş» (αναγκαστικά αφομοιωμένος) Κούρδος. Δεν θα του είχε απονεμηθεί αυτός ο ρόλος χωρίς να βυθίσει τα χέρια του στο κουρδικό αίμα».

Στρέφοντας την προσοχή της στην οικογένεια Μπαρζανί —μια εξέχουσα πολιτική δύναμη στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI) στενά ευθυγραμμισμένη με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP)— η Ümit αμφισβητεί τη στενή σχέση τους με τον Χακάν Φιντάν. Προειδοποιεί: «Εάν οι Μπαρνέζοι ευθυγραμμίζονται μαζί του, γίνεται φανερό με ποιανού πλευρά βρίσκονται—είτε του κουρδικού λαού είτε των γενοκτονικών μεθόδων του τουρκικού κράτους».

Η Ümit προειδοποίησε να μην υποτιμηθεί η δύναμη του PKK και η αντοχή του σε δύσκολες στιγμές.

Καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται στις ενέργειες της Τουρκίας στη Ροζάβα, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Συρίας, Η Ümit τόνισε τη στρατηγική του τουρκικού κράτους για εκφοβισμό και εκτοπισμό. Υπέδειξε το Αφρίν (Εφρίν) ως παράδειγμα των προθέσεων της Τουρκίας να αντικαταστήσει τους Κούρδους κατοίκους με με μισθοφόρους.

Στις καταληκτικές της παρατηρήσεις, η Ümit προειδοποίησε: «Αν μειωθεί η επιρροή του PKK, η θέση του KDP και η θέση του Νότια θα υποχωρήσουν επίσης. Η ουσία δεν είναι το PKK. Η ίδια η ύπαρξη Κούρδων θεωρείται απειλή από τις τουρκικές αρχές».