Ο Ντουράν Καλκάν, ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση για τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες στις κουρδικές περιοχές. Ο Καλκάν επέκρινε την εξάρτηση της τουρκικής ηγεσίας σε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και ξένη υποστήριξη για την καταστολή των κουρδικών ανταρτών, υποδηλώνοντας μια παρερμηνεία της δύναμης από την τουρκική κυβέρνηση.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) Ντουράν Καλκάν επέκρινε την εξάρτηση της τουρκικής ηγεσίας σε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και ξένη υποστήριξη για την καταστολή των κουρδικών ανταρτικών δυνάμεων, υποδηλώνοντας παρερμηνεία της δύναμης από την τουρκική κυβέρνηση.

Τα σχόλια του Καλκάν έγιναν, σε συνέντευξη  την Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και αναμονής νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων από την Τουρκία σε κουρδικές περιοχές. “Πουλάτε τον εαυτό σας για να εξασφαλίσετε υποστήριξη από διάφορες πλευρές”, είπε ο Καλκάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες μέσω συμμαχιών.

«Με αυτά τα μέσα, εξαπολύετε επιθέσεις, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό αντιπροσωπεύει την πραγματική σας δύναμη», πρόσθεσε, επικρίνοντας την τουρκική στρατηγική ανάπτυξης σημαντικής δύναμης πυρός κατά των ανταρτών.

Υπογραμμίζοντας την πιθανότητα να αποδώσουν αυτές οι τακτικές, ο Καλκάν επεσήμανε: «Αυτοί οι πόροι δεν είναι αποκλειστικά σε εσάς. Με άλλα λόγια, μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι από αυτά». Η δήλωσή του υπογραμμίζει την εξελισσόμενη φύση της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή, όπου και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αναζητούν τεχνολογικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Η κουρδική αντίσταση, σύμφωνα με τον Καλκάν, προσαρμόζεται στις προκλήσεις που θέτει η τεχνολογική πρόοδος του τουρκικού στρατού. «Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρέπει κανείς να υπερηφανεύεται απλώς για την ανακάλυψη ενός τέτοιου εργαλείου, με την ψευδαίσθηση ότι τους ανήκει μόνο», είπε, τονίζοντας την καθολικότητα της στρατιωτικής τεχνολογίας και το αναπόφευκτο της διάδοσής της μεταξύ διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών δυνάμεων.

Η συνομιλία με τον Καλκάν εμβάθυνε επίσης σε ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κουρδική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απομόνωσης του Abdullah Öcalan, του ιδεολογικού ηγέτη του PKK, του οποίου η φυλάκιση έχει γίνει μια κραυγή συγκέντρωσης για τους Κούρδους σε όλο τον κόσμο. Ο Καλκάν συνέδεσε τον αγώνα για την ελευθερία του Οτσαλάν με τον ευρύτερο αγώνα των Κούρδων για αυτονομία και δικαιώματα, υπογραμμίζοντας τη σημαντική υποστήριξη της εκστρατείας από διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους.

Επιπλέον, ο Καλκάν έθιξε την πολιτιστική και ιστορική σημασία του Νεβροζ, της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ως περίοδος εντατικοποιημένης εκστρατείας και αντίστασης ενάντια στις τουρκικές πολιτικές. Κάλεσε για ενότητα και δράση μεταξύ των Κούρδων και των συμμάχων τους, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε σε μια νότα περιφρόνησης και ετοιμότητας, με τον Καλκάν να υποδεικνύει ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν είναι μόνο έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά επίσης διερευνούν ενεργά τις εξελίξεις στις στρατηγικές και τις τεχνολογίες τους. «Ο ρόλος μας, ουσιαστικά, είναι να αναγνωρίσουμε και ίσως να γιορτάσουμε αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Καλκάν, σηματοδοτώντας μια ισχυρή απάντηση σε οποιεσδήποτε μελλοντικές τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά, με πολλούς να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση της μακροχρόνιας κουρδοτουρκικής σύγκρουσης που σέβεται τα δικαιώματα και τις προσδοκίες του κουρδικού λαού.