Σουηδικό ινστιτούτο: ο αυταρχισμός μετατρέπεται σε παγκόσμιο φαινόμενο

Σουηδικό ινστιτούτο: ο αυταρχισμός μετατρέπεται σε παγκόσμιο φαινόμενο

Σουηδικό-ινστιτούτο-ο-αυταρχισμός-μετατρέπεται-σε-2παγκόσμιο-φαινόμενο

Σουηδικό ινστιτούτο: ο αυταρχισμός μετατρέπεται σε παγκόσμιο φαινόμενο

Το Ινστιτούτο "Μορφές Δημοκρατίας" της Σουηδίας (V-Dem) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Το Ινστιτούτο V-Dem, ένας ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2014 από τον Σουηδό πολιτικό επιστήμονα Staffan Lindberg, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, με βάση ένα σύνολο στοιχείων από σχεδόν 30 εκατομμύρια δεδομένα για 202 χώρες.

Αρκετά κράτη της ομάδας των G20 όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 κορυφαίων παρακμάζοντων πολιτειακά χωρών σύμφωνα με την έκθεση. Η Πολωνία λαμβάνει τη αρνητική πρωτιά στις δημοκρατικά παρακμάζουσες χώρες, ενώ τα τρία νέα έθνη που εντάσσονται σε αυτήν την ομάδα είναι η Μπενίν, η Βολιβία και ο Μαυρίκιος.

Η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Κόστα Ρίκα, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Εσθονία και οι Κάτω Χώρες ανεδείχθησαν ως οι κορυφαίες χώρες στον δείκτη φιλελεύθερης δημοκρατίας, ενώ οι «λιγότερο δημοκρατικές» χώρες στον κόσμο περιλάμβαναν τμήματα της υποσαχάριας και βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής καθώς και την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφαία ομάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και τη Σερβία», δήλωσε το Ινστιτούτο V-Dem.

Έξι από τις κορυφαίες δέκα φθίνουσες πολιτειακά χώρες μετετράπησαν σε αυταρχικά καθεστώτα, ανέφερε η έκθεση, καθώς ως μοτίβα αυταρχισμού ορίστηκαν «οι κυβερνήσεις που επιτίθενται πρώτα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κοινωνία των πολιτών, και διχάζουν τις κοινωνίες επιδεικνύοντας ασέβεια για τους αντιπάλους τους και διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, με στόχο να υπονομεύσουν τους επίσημους θεσμούς του κράτους".

Ορίζοντας την Τουρκία, η οποία κατατάσσεται ως 149η μεταξύ 179 χωρών, ως «εκλόγιμη δικτατορία», το Ινστιτούτο εξήγησε ότι οι τουρκικές «αρχές φυλάκισαν δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ τους σχετικά με την πανδημία και συνέλαβαν εκατοντάδες πολίτες επειδή απλώς συζητούσαν το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα του Ινστιτούτου εδώ