Μετά την αποφυλάκισή τους, οι συμπρόεδροι της σοσιαλιστικής ένωσης νεολαίας SGDF στην Τουρκία, Okan Danacı και Yaren Tuncer, μίλησαν για τις εμπειρίες τους στη φυλακή και είπαν ότι ο αγώνας τους θα μεγαλώσει.

 

 

Όπως αποκαλύπτουν πολλές αναφορές, οι φυλακές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ως κέντρα βασανιστηρίων, ειδικά για πολιτικούς κρατούμενους. Οι πολιτικές διακρίσεων σε βάρος ασθενών κρατουμένων, οι πειθαρχικές κυρώσεις και η βία από τους φρουρούς συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι διαδηλωτές στους δρόμους δέχονται επίθεση από την αστυνομία.

Ο Okan Danacı και η Yaren Tuncer, συμπρόεδροι της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Ενώσεων Νεολαίας (SGDF), ήταν στη φυλακή για έξι μήνες. Συνελήφθησαν τον Μάρτιο και μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι. μίλησαν μίλησαν για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στις φυλακές και για τους σημερινούς αγώνες των νέων.

Έγκριση ασφαλείας για επισκέψεις

Ο Danacı είπε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις τουρκικές φυλακές που πρέπει να αναλυθεί και να συζητηθεί η παραβίαση δικαιωμάτων παρατηρείται ιδιαίτερα κατά τις ώρες επισκέψεων. Είπε: “Υπάρχει πραγματική απομόνωση στις τουρκικές φυλακές. Οι επισκέπτες υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας. Πολλοί φίλοι δεν μπορούν να έρθουν στην επίσκεψη. Άτομα που έχουν ήδη συλληφθεί ή βρίσκονται υπό έρευνα απομακρύνονται από τη διοίκηση των φυλακών χωρίς καμία εξήγηση. ”

Δύσκολη πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών

Μεταξύ αυτών των αυθαίρετα συλληφθέντων είναι φοιτητές των οποίων το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφαιρείται, είπε ο Danacı, προσθέτοντας: “Υπάρχουν συχνές επιδρομές στα κελιά και υπάρχουν περιορισμοί σε διάφορα πράγματα και βιβλία. Υπάρχουν απαιτήσεις με τις οποίες οι κρατούμενοι δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δέκα βιβλία, και σε κάθε περίπτωση επιτρέπονται μόνο ορισμένα βιβλία ή ρούχα. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση Το κόστος είναι τεράστιο επίσης Υπάρχουν πολλά  προβλήματα και εμπόδια για τις γυναίκες.”

Απομόνωση, καταπίεση και εκφοβισμός

Ο Danacı περιέγραψε τη φυλακή ως «κατάσταση απομόνωσης, καταπίεσης και εκφοβισμού» και ανέφερε πώς ένα άλλο μέλος του SGDF που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, προσπάθησε να στρατολογηθεί ως πληροφοριοδότης από την αστυνομία ή το MIT. «Όταν του είπαν άγνωστοι ότι είχε μια επίσκεψη με τον δικηγόρο του τον συνάντησαν κάποιοι αστυνομικοί. Πίεσαν τον φίλο μας να γίνει κατάσκοπος και του πρότειναν συνεργασία. Αυτό είναι επίσης μέρος του εκφοβισμού. Αυτές οι παραβιάσεις δικαιωμάτων θα είναι σημαντικό θέμα στον αγώνα μας στο εγγύς μέλλον .”

Οι νέοι δεν μπορούν να καταπιεστούν

Από τις εκλογές του Μαΐου, μια θλιβερή διάθεση έχει απλωθεί σε όλη την κοινωνία και η έξοδος από αυτήν την κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αγώνα, είπε η πρόεδρος του SGDF, προσθέτοντας: «Υπάρχει μια ατμόσφαιρα απογοήτευσης, η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά μετά τις εκλογές. Ένα από τα κύρια καθήκοντά μας είναι να σκορπίσουμε τον αγώνα παντού και να διαδηλώσουμε στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στις πανεπιστημιουπόλεις. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τους νέους στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη και πρέπει να οργανωθούμε μαζί. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάντα εργατικές αντιστάσεις και διαμαρτυρίες που εκφράζουν διάφορα κοινωνικά αιτήματα. Η κοινότητα των Αλεβιτών, για παράδειγμα, διαμαρτύρεται. Οι μαθητές του Λυκείου διαμαρτύρονται. Οι γυναίκες δίνουν έναν αυτόνομο αγώνα. Πρέπει και οι νέοι να παίξουν τον ρόλο τους στον αγώνα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτό μας δείχνει η ιστορία μας. Οι νέοι δεν μπορούν να φιμωθούν τόσο εύκολα. Δεν μπορείς να τους βάλεις υπό έλεγχο».

Αν ασκείς κριτική στην κυβέρνηση, κινδυνεύεις να πας φυλακή

Η Yaren Tuncer είπε ότι “η κυβέρνηση AKP-MHP βάζει όλους όσους διαμαρτύρονται ή τους επικρίνουν στη φυλακή. Όποιος λέει κάτι στο δρόμο ή σε μια συνέντευξη που δεν αρέσει στην κυβέρνηση θα βρεθεί γρήγορα στη φυλακή. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις παραβιάσεις δικαιωμάτων επειδή οι φυλακές στην Τουρκία απευθύνονται σε άνδρες».

Η πρόεδρος του SGDF μίλησε για την εμπειρία της στη φυλακή και είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσει πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής, προσωπικής φροντίδας και καθαρισμού. «Συχνά δεν είναι διαθέσιμα προϊόντα προσωπικής φροντίδας ή κυκλοφορούν μόνο σε μία ποικιλία και έχουν ημερομηνία λήξης το 2021. Η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει, αν και επανειλημμένα το έχουμε επισημάνει και το έχουμε συζητήσει. Η πώληση και η αγορά προϊόντων προσωπικής φροντίδας δεν επιτρέπεται στη φυλακή. Ταυτόχρονα, όταν πηγαίνεις για επίσκεψη ή άσκηση, έχεις ήδη περιορισμένο δικαίωμα άσκησης και είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στα σχόλια των σεκιούριτι για το τι φοράς. Οι γυναίκες κατασκοπεύονται από κάμερες στα κελιά τους. Προσπαθούν να περιορίσουν τον κόσμο των κρατουμένων και να ασκούν συνεχή έλεγχο πάνω τους. Για παράδειγμα, δεν δέχονται χρωματιστά κλιπ μαλλιών, μόνο μαύρες καρφίτσες μαλλιών. Αυτά τα μέτρα στρέφονται πολύ συγκεκριμένα κατά των πολιτικών κρατουμένων. Γιατί οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν επιτύχει τα δικαιώματά τους μετά από χρόνια αγώνα και με μεγάλο κόστος».

Σπάστε τη φασιστική συμμαχία

Η Yaren Tuncer επεσήμανε ότι από εδώ και πέρα ​​ο αγώνας που διεξάγουν οι νέοι θα αυξηθεί και υπογράμμισε ότι η μετεκλογική απογοήτευση μπορεί να ξεπεραστεί με το να βγούμε στους δρόμους και να παλέψουμε. «Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία, αυτή την απογοήτευση, αυξάνοντας τον αγώνα στους δρόμους, προσπαθώντας να σπάσουμε αυτή τη φασιστική συμμαχία, έχοντας επίγνωση ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι στα χέρια των καταπιεσμένων και μπορούμε να τα πετύχουμε μόνο με την οργανωμένη μας».

2023-09-30T14:14:11+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top