Η έκθεση, με τίτλο «Σφαγή στο Τζαβανρούντ», βασίζεται σε εκτενή τεκμηριωμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και συνεντεύξεων με 38 άτομα που ήταν κάτοικοι του Τζαβανρούντ την εποχή των εικαζόμενων θηριωδιών. Η έκθεση, η οποία καλύπτει τους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για πράξεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μια σειρά θηριωδιών που διαπράχθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων Jin, Jiyan, Azadî (Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία) σε εθνικό επίπεδο στην κουρδική πόλη Javanrud αποκαλύφθηκαν σε μια νέα ερευνητική έκθεση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI) και το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN).

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Τζίνα Μαχσά Αμίνι στα μέσα Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, οι πόλεις του Ιράν με την πλειοψηφία των Κούρδων έγιναν το επίκεντρο ενός πύρινου κύματος διαμαρτυριών που ξεκίνησε στη γενέτειρα της Τζίνα Αμίνι, τη Σακζέζ. Οι κάτοικοι των περιοχών που κατοικούν Κούρδοι στο δυτικό Ιράν, γνωστές ως Rojhilat, επέδειξαν ακλόνητη ανθεκτικότητα καθώς αντιστάθηκαν στη δύναμη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η απάντηση της ιρανικής κυβέρνησης ήταν να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τζαβανρούντ, οπότε οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να επέβαλαν πολιορκία στην πόλη από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, απομονώνοντας περαιτέρω τον πληθυσμό.

Η έκθεση, με τίτλο «Σφαγή στο Τζαβανρούντ», βασίζεται σε εκτενή τεκμηριωμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και συνεντεύξεων με 38 άτομα που ήταν κάτοικοι του Τζαβανρούντ την εποχή των εικαζόμενων θηριωδιών.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει τους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για πράξεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μονάδων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), εξαπέλυσαν βασιλεία τρόμου στην κουρδική πόλη, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά όπλα εναντίον άοπλων πολιτών. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα 16χρονο παιδί και τουλάχιστον 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την αυθαίρετη σύλληψη 89 ειρηνικών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά, και άλλες πράξεις βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν ιατρικά κέντρα για να εντοπίσουν και να κρατήσουν διαδηλωτές. Τα ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πόλη από γειτονικές περιοχές αποκλείστηκαν συχνά από τις δυνάμεις του IRGC.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ισχυρισμούς για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και απειλές κατά των οικογενειών των θυμάτων για να τα κρατήσουν σιωπηλά. Κανένας αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει για αυτά τα υποτιθέμενα εγκλήματα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτές οι ενέργειες όχι μόνο παραβιάζουν το ιρανικό δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και τις Βασικές Αρχές του ΟΗΕ για τη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Η άρνηση της ιρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στη χώρα δυσχεραίνει τις ανεξάρτητες έρευνες και τα άτομα που συνεργάζονται με τέτοιες οργανώσεις συχνά κατηγορούνται ως ξένοι πράκτορες.

Η βίαιη απάντηση της ιρανικής κυβέρνησης στις πανεθνικές εξεγέρσεις είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 500 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, χιλιάδες τραυματισμούς και περισσότερες από 20.000 συλλήψεις. Υπήρξαν επίσης αναφορές για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων. Επτά διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί μετά από άδικες δίκες, όπως λένε οι επικριτές.

Μαζικές διαμαρτυρίες εξακολουθούν να είναι μια πιθανότητα στο Ιράν, καθώς ο πληθυσμός παραμένει σε διαφωνία και οι ακτιβιστές συνεχίζουν να μιλούν ανοιχτά κατά των κρατικών καταχρήσεων. Παρά τις απειλές και τις διώξεις, οι οικογένειες συνεχίζουν να ζητούν δικαιοσύνη.

Ενόψει της επετείου των διαδηλώσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία κλιμάκωσε την εκστρατεία εκφοβισμού της, κρατώντας μέλη οικογενειών νεκρών διαδηλωτών, φυλακίζοντας ακτιβιστές, στοχοποιώντας ηγέτες της κοινότητας και εντείνοντας τις διώξεις μειονοτικών ομάδων και ακαδημαϊκών.