Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν: Πώς θα νικήσουμε τη “Συμμαχία των Ταλιμπάν”

Ο Ερντογάν δημιούργησε είδος Συμμαχίας Ταλιμπάν

Σελαχατίν Ντεμιρτάς*

Η Λαϊκή Συμμαχία έχει γίνει το πιο δεξιό και πιο αντιδραστικό μπλοκ στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Δημιουργήθηκε ένα είδος Συμμαχίας Ταλιμπάν.

Αυτή η Συμμαχία Ταλιμπάν θέλει να κατακτήσει το 50+1 τοις εκατό και να πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Έσυραν τη χώρα στην καταστροφή από κάθε άποψη. Δεν έχουν νέα ψέματα ή νέα προγράμματα για τη λύση των προβλημάτων. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρισμοί για νίκη της συμμαχίας αυτής στις εκλογές, την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση πρέπει να δαπανήσει όλη της τη δύναμη και την ενέργειά της σε συγκεκριμένα προγράμματα λύσης σε θεμελιώδη ζητήματα όπως η ανοικοδόμηση των πόλεων, η οικονομία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η υγεία.

Είναι επίσης σημαντικό θέμα η προειδοποίηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις απειλές και τους κινδύνους που θα προέκυπταν από μια νίκη της Συμμαχίας των Ταλιμπάν.

Φαίνεται ότι η Συμμαχία των Ταλιμπάν θα διεξάγει την προεκλογική της εκστρατεία μόνο με μελέτες συκοφαντικής δυσφήμισης και επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ως τον πιο σημαντικό πυλώνα αυτής της εκστρατείας, επέλεξαν το HDP ως εχθρό τους. Από την άλλη, το HDP πρέπει να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο και να εξηγεί το κομματικό πρόγραμμα και τις πολιτικές λύσης (του Κουρδικού) σε ολόκληρη την Τουρκία με την πιο λογική γλώσσα, χωρίς να χάνει την κοινή λογική του.

Εκτός από τη Συμμαχία των Ταλιμπάν, υπάρχει και μια πτέρυγα που τοποθετεί το HDP στην κατηγορία του εχθρού, αν και βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Αυτά τα μυαλά, που κινούνται μεταξύ εθνικισμού, ρατσισμού και φασισμού, νομίζουν ότι η Τουρκία είναι ιδιοκτησία του πατέρα τους. Θα προτιμούσαν να συνεχίσουν με τον Ερντογάν, γιατί ταυτίζονται μ’ αυτόν σε ένα πράγμα: Σηκώνεται η τρίχα τους στο άκουσμα της λέξης «Κούρδος». Αυτά τα μυαλά, τόσο βουτηγμένα στον ρατσισμό που θα προτιμούσαν έναν Ταλιμπάν από έναν δημοκρατικό, φιλειρηνικό και ισότιμο Κούρδο που υπερασπίζεται τη ζωή, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι στις εκλογές.

Το βράδυ της 14ης Μαΐου, είμαι βέβαιος ότι η αντιπολίτευση θα βγει νικήτρια και από τις δύο κάλπες. Ωστόσο, ο εφησυχασμός και η αδράνεια θα είναι τα πιο σοβαρά λάθη των επόμενων ημερών. Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν ολόψυχα στον προεκλογικό αγώνα και να είναι έτοιμοι να είναι εθελοντές στην προάσπιση της κάλπης.

Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία επιλογή που θα δουν ιδιαίτερα οι γυναίκες. Γιατί η Συμμαχία των Ταλιμπάν θα σηκώσει πρώτα τα μανίκια για να σφετεριστεί τα δικαιώματα των γυναικών. Επομένως, οι γυναίκες θα πρέπει να εμφανιστούν ως ηγετική δύναμη αυτών των εκλογών και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εκλογές. Ελπίζω ότι τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των γυναικών υποψηφίων θα είναι σε όλες τις λίστες της αντιπολίτευσης σε εκλόγιμη θέση. Διαφορετικά, θα ήταν πλήρης υποκρισία.

Ας επικεντρωθούμε στις προεκλογικές εκστρατείες με όλες μας τις δυνάμεις, ας μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι αυτές οι εκλογές είναι μια ιστορική στιγμή.

Με τη νίκη των εκλογών θα προκύψει μια κατάσταση μεγάλης δημοκρατικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματά μας το πρωί της 15ης Μαΐου. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι διαφορετικά, όλοι θα ξυπνήσουμε με την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Θα μοιάζει η Τουρκική Δημοκρατία στον δεύτερο αιώνα της με το Αφγανιστάν ή με την Ελβετία;

Την απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση την έχετε εσείς, γιατί εσείς έχτε τη σφραγίδα στο χέρι σας.

*Φυλακή Αδριανούπολης