Σε φυλάκιση σχεδόν τριών ετών καταδικάστηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας για προπαγάνδα υπέρ ΡΚΚ

 

Δικαστήριο καταδίκασε την πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου την Τετάρτη για διάδοση “προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης” μετά από μια δίκη που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει ως απόπειρα φίμωσης των κυβερνητικών επικριτών.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τη Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί σε σχεδόν δύο χρόνια, οκτώ μήνες και 15 μέρες φυλάκισης, αλλά αποφάσισε επίσης να την απελευθερώσει από την προφυλάκιση ενόσω ασκεί το δικαίωμα έφεσης κατά της ετυμηγορίας.

“Αυτή δεν είναι νομική υπόθεση, είναι πολιτική υπόθεση. Από πολιτική άποψη, είναι μια υπόθεση για την καταστροφή του TTB και των δημοκρατικών αρχών”, δήλωσε η Φιντζαντζί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η δήλωσή της πατάει πάνω στις προηγούμενες κατηγορίες του ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επανειλημμένως είχε ζητήσει κατά το παρελθόν να δικαστούν ως προδότες τα μέλη του ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας επειδή αμφισβητούσαν ανοιχτά ως ψευδή τα στοιχεία για τον κορονοϊό που δημοσίευε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας. Εκτός αυτού είχαν απορρίψει ως άχρηστο το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Turkovac.

Η Φιντζαντζί, 63 ετών, συνελήφθη τον Οκτώβριο και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε προπαγάνδα για λογαριασμό του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η σύλληψη ακολούθησε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης στην οποία ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Η Φιντζαντζί είναι η τελευταία ακτιβίστρια που καταδικάστηκε σύμφωνα με τους γενικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας. Ιατροδικαστής, έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της τεκμηριώνοντας βασανιστήρια και κακομεταχείριση και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η Φιντζαντζί απέρριψε τις κατηγορίες ότι συμμετείχε σε προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, με το επιχείρημα ότι έδωσε την επαγγελματική της γνώμη.

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, επειδή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο και Κούρδοι μαχητές διένειμαν έναν κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως “μάρτυρες”, γιατί έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει αμέσως μια εκστρατεία “παραπληροφόρησης”.

Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της σε συνέντευξη που έδωσε στο φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Medya Haber πως “είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης” των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση “τοξικών αερίων”, η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί “ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα”, τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, είχε υπενθυμίσει.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας κατηγορεί την Φιντζαντζί για “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”, σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Μη επαληθευμένα πλάνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως “συκοφαντία”.

Στις αρχές Νοεμβρίου πέντε ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση της Φιντζαντζί.

Σε μια ανακοίνωσή τους, αυτοί οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισηγητών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Μόρις Τιίτμπολ Μπινζ, και για τα βασανιστήρια, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, κάλεσαν την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί πλέον την νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας με σκοπό να εκφοβίζει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν να αφεθεί ελεύθερη “αμέσως” και “άνευ όρων” η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB).

Πέτρος Κράνιας